Påsktider och fyraårsjubileumet för hammerth.se

Det är snart fyra år sedan jag drog igång bloggen hammerth.se Det första inlägget (Glad Påsk) postades på skärtorsdagen den 5 april 2012 efter att Klara utformat denna wordpress-blogg. Sedan dess har det blivit 322 inlägg (inklusive detta) på 208 veckor. Mitt mål är två inlägg per vecka och det har blivit 1,55 inlägg varje vecka i fyra år, så målet har inte riktigt uppnåtts. Twitterinläggen ligger däremot på drygt fyra inlägg per vecka.

Från början var bloggen lite av varje men de sista åren har den inriktats på ledarskap, fastigheter, samhälle och filosofi. Att skriva ett inlägg tar mellan två till fyra timmar. Oftast försöker jag hålla texten kring en A4-sida men vissa inlägg ligger på tio sidor. Layouten på bloggen har i princip haft samma utseende som från början. Vissa moderniseringar och uppdateringar har skett men det börjar bli dags för en helt ny design. En layout som mer liknar blondinbella.se nyhetsflöden och andra tunga bloggare. Detta får bli en uppgift för hösten och för Klara och mig. Jag har själv varit med om att bygga sex helt nya hemsidor från grunden (Två ny sajter för H&B, NCCs huvudsajt, Eksjöbostäder två gånger och nu en ny på Vätterhem där jag förvisso är mer av smakråd och stöd).

Besöksantalet har glädjande nog ökat markant. Nu är det över 2 000 personer som går in på bloggen minst en gång per månad. I genomsnitt är varje besökare här cirka 6-7 gånger i månader och tiden man är inne på bloggen har ökat från 30 sekunder till 5-7 minuter. Många är inne långa stunder, vilket innebär över tio minuter och det är långt i dessa sammanhang.  80 procent av besökarna kommer från nordiska länder.

För mig har bloggen blivit en inkörsport till att skriva böcker och utveckla mitt egna ledarskap. När man väl är igång med texter så ligger det i farans riktning att fortsätta och skriva mer. Jag har nyligen börjat med en ny bok som heter; ”Att utvecklas som människa och ledare”. Den har en tydlig struktur och denna gång  vet jag exakta vad och hur jag ska skriva. Det krävs ett par böcker innan man börjar förstå detta speciella hantverk. Det är steg från att skriva artiklar och PM till böcker. Synd att jag inte börjat med detta när jag var i tjugoårs åldern och läste journalistik (jag har då verkligen tagit tid på mig). Men, men, nu känns det lustfyllt och det största problemet är att få tiden att räcka till. Jag känner att jag snart får göra som PC Jersild som satt i bilen och skrev innan han gick till sitt läkarjobb på morgonen. Det gäller att ta tillvara på de stunder som ges.

En annan nytta som jag hoppas på är att ge andra inspiration och en beskrivning om vem man är. Alla människor har en historia och de flesta har mycket att berätta som passar för en blogg.  Jag gör inte mer än någon annan även om många upplever det just så. När man formger sina handlingar och tankar i ord så förefaller det som om man gör mer än vad man gör. Det är en illusion. De flesta människor gör ungefär samma mängd och saker. Har man en blogg så fäster man upp sina saker istället för att låta dessa falla i glömska. Därav upplevelsen av att det händer mycket.

Mitt syfte med bloggen är också att slå på radarn och fånga upp tillvarons vägmärken och händelser som det är så lätt att gå förbi. Att ta ett steg åt sidan och fundera på vad något innebär eller vilka konsekvenser saker för med sig. En blogg är en form av egenterapi för att reflektera och uppleva ”hemligheterna” i vardagen. Det som man annars så lätt springer förbi. Ett modernt klotterplank för tankar, idéer, åsikter, företeelser och personer som också håller igång hjärnkontoret. Urvalet av texter är en annan sak att fundera kring. Man kan skriva om allt men man gör vissa val och dessa säger väldigt mycket om vem man är eller vem man önskar vara. Jag har försökt hitta mitt mönster men gått bet. Mycket i bloggandet handlar om det som man gör och det man möter på vägen. Det är en form av reseskildring över sitt liv.

En av Sveriges första bloggare var Svante Tidholm. Det publika genombrottet för bloggen i Sverige kom i samband med tsunamikatastrofen 2004. Många bloggar visade sig mycket effektiva för snabb kommunikation och publikation. Det sattes upp listor på bloggar på plats av svenskar i Thailand. Det visade sig vara snabbare och effektivare än att gå via media och myndigheter.

Sveriges allra äldsta fortfarande aktiva dagliga blogg är Sven Tycker som började skrivas den 4 april 1997 och som den 22 januari 2011 publicerade sitt 5000:e dagliga inlägg. Där ligger man alltså i lä. I Sverige kan vissa bloggar locka uppemot 100 000 besökare per dag. Det är häftigt och nästan lika många som de stora tidningsdrakarna lockar.

Denna tidiga påsk fortsätter och idag Påskdagen är det uppståndelsedagen. Glad fortsättning på påsken som är en så fin brytningstid mellan vintern och sommaren. Jag gillar färgerna och det där oförlösta när solen lyser upp och iscensätter naturen. Liksom alla färger som förekommer på påsken. Gult, vitt, grönt, blått, svart, lila och rött – en variationsrik tradition.