Att samarbeta är att utveckla sig själv

I förrgår presenterade Vätterhem och Tosito ett unikt samarbetsavtal om hur vi tillsammans ska skapa 1 200 nya bostäder vid Vätterns västra strand. Vårt koncept är att utveckla levande stadsdelar där vi ser till helheten och kan lära lika mycket som vi kan lära ut. En sådan strategi ger olika bostäder, olika upplåtelseformer, arbetsplatser, skolor, kulturella inslag och handel med service. Det är långt ifrån att bara sätta upp enstaka hus och inte bidra till nya mervärden. Vi kan dessutom bygga snabbare, öka exploateringen och få fram fler bostäder i tid som verkligen behövs.

Det känns därför uppfriskande (lite som ett dopp i Vättern) och roligt att vi hittat en sådan skicklig och duktig samarbetspartner som Tosito. Bolaget kännetecknas av klokskap, mod, energi och kostnadseffektivitet men också av långsiktighet. Samarbetet kommer att pågå minst i sex år och sannolikt alltid. Jag gillar när man samverkar mellan den offentliga och privata. Då får man oftast med det bästa av båda världar.

När vi nu ska utveckla Strandängen etapp 2, kommer vi att fokusera på miljö, hållbarhet, sociala frågor och skapa både vackra och kostnadseffektiva hus.  Vi ska samarbeta med SP, Chalmers och Högskolan i Jönköping för att skapa nya tekniska lösningar och mervärden som inte finns i bostadssverige. Försöka bygga in och gestalt de trender som finns i sociala nätverk och medier. Där behov av gemensamma lösningar, som matsalar/bibliotek, bytestorg, delningar av tjänster och så vidare börjar skymta fram. Plus utveckla den senaste tekniken inom energi, elnät, byggteknik, avfall och tillvarata Vätterns potential.  Vi är redan igång med både cykel- och bilpooler för att skapa alternativ.

Att vara en samhällsbyggare handlar alltså om att se till helheten. Allt ska generera vinst i slutändan och bidra till ett bra kassaflöde för både bolagen. Däremot kan man ta enskilda förluster när helheten visar svarta siffror. Då skapar vi värden som är långt utöver bara bostäder. Det är så nya kallbadhus, konstinstallationer, ett nytt rosarium, parkmiljöer, småbåtshamn kommer till – som berikar hyresgästerna och alla invånare i Jönköping. Sådan tankar gillar jag. När man skapar nyttigheter för alla och samtidigt får med sig ekonomin och kvaliteten.

Utöver detta, kommer vi också att ha andra samarbetsformer med minst en handfull privata aktörer för att bygga flera bostadsrätter i våra befintliga stadsdelar. En strategi som går ut på att skapa riktig integration och möjliggöra bostadskarriär i våra områden och därmed skapa fler valmöjligheter. Här handlar det om investeringar och processer istället för projekt och punktinsatser. Liksom att rusta och utveckla gårdsmiljöerna.

Det finns knappas något som berör och påverkar oss människor lika mycket som våra hus. Därför är det en förmån att få jobba med dessa fantastiska produkter som påverkar vår ekonomi, liv, trygghet, inredning och umgänge så mycket,  Det finns heller inget annat område som vi spenderar så mycket pengar på. Att bli en skicklig IKEA-byggare som skapar bostäder för alla är vårt innersta mål. Där alla har möjligheter att kunna bo fint och prisvärt.  Jag har själv varit i denna bransch i över 25 år och jag har aldrig haft en dag som varit tråkig. Samarbetet med Tositio kändes rätt direkt. När det är kul så går allt och man drar med sig andra människor och aktörer.

Här är några länkar efter pressträffen:

http://www.jp.se/article/vatterhem-bygger-fler-bostader-vid-vattern/

http://www.jnytt.se/article/unikt-samarbete-for-nya-bostader/

http://www.jmini.se/nyheter/47830/klart–har-byggs-ett-nytt-djurgarden-i-jonkoping

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/fler-bostader-byggs-vid-vattern

Här beskrivs inriktningen och tänket. Att samarbeta är att utveckla sig själv. Att ge och ta och söka efter lösningar istället för problem. Det är i sådan prestigefria miljöer som innovationerna ger sig tillkänna.

1 september 2016/Thorbjörn

Tosito

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*