Hyresgästernas år 2017

Tiden går fort när man har roligt. Redan nu är förberedelserna igång för att celebrera att vi fyller 75 år som bostadsföretag den 23 april nästa år. Det är en hisnande resa i tid och rum, där vi påverkat kommunen och stadsmiljöns framväxt. Just nu är vi igång med att skriva en bok om alla dessa år. Här ska vi spåra rötterna och våra vägval som gjort bolaget till det vi är idag. Det ger oss också insikter i hur vi kan bygga vidare och utveckla Vätterhem till morgondagens bostadsföretag. Publikationen kommer att bli tillgänglig för alla och den som håller i pennan är Jönköpingsprofilen Erik Lindfelt.

När vi ser tillbaka på åren så är det vissa delar som är speciellt med Vätterhem. Bolagets första stora bostadsprojekt var att bygga Österängen, en helt ny stadsdel med arbetsplatser, bostäder och centrum. En så kallad ABC-stad som växte fram redan under 1950-talet. Senare byggdes stadsdelen Råslätt som en del av miljonprogrammet under rekordåren 1967-1972. I slutet av 90-talet införlivades Öxnehaga som är en komplett stadsdel i Huskvarna. I dessa våra områden, är vi så mycket mer än enbart en fastighetsägare. Vi är en vän, en serviceorganisation, en partner, en sponsor, en samhällsbyggare som strävar efter att skapa välmående stadsdelar där allt finns inom en armlängds avstånd. Stadsdelar för alla, med god service och handel och där gemenskapen är påtaglig. Lägg därtill många fina grönområden och inte minst Vätterns närvaro. Denna struktur är unik för Vätterhem och påverkar vårt sätt att förvalta och utveckla våra områden. I city är vi mer som en ”normal” fastighetsägare där vi har många olika hus på väldigt många platser.

En annan sak som alltid varit väsentlig för Vätterhem är vårt miljöarbete. Vi har varit miljödiplomerade sedan 1999 och bedrivit ett seriöst miljöarbete sedan 1980-talet. Med denna tradition i ryggen var det logiskt att vi valde att certifiera vårt miljöarbete i ett internationellt system som heter ISO 14 001 förra året. Det ger oss bra verktyg att skapa goda boendemiljöer. Som hyresgäst märker du av vårt miljöarbete kring våra miljöhus, individuell varmvattenmätning, att vi strävar efter att hålla en jämna och stabil inomhustemperatur och att vi sätter arbetsmiljön högt för våra medarbetare.

Vätterhem har alltid valt sin egen väg och har alltid skött sin förvaltning i egen regi. Det är något som vi ska fortsätta med och ta till en ny nivå. Vi är idag 150 engagerade medarbetare i hela Vätterhem som strävar efter att göra vårt bästa för att din vardag ska bli så bra som möjligt. Vi finns där du bor med våra fyra förvaltningskontor och ett huvudkontor i stan. Just nu utvecklar vi vår organisation för att bli bättre på att samarbete och dra nytta av all den kunskap som finns i Vätterhem.

Avslutningsvis har vi alltid lagt stora resurser av era hyrespengar på att renovera och underhålla våra hus. Våra hus ska vara välskötta och lägenheterna ska ha en god standard. Totalt lägger vi cirka 160 mkr i underhåll varje år, vilket är en hög nivå. Jag tror att detta är en förklaring till varför så många av er hyresgäster är nöjda med oss som hyresvärd. Vätterhem har nästan i alla kundmätningar som gjorts under de senaste tjugo år toppat branschen. Det är vi väldigt tacksamma över. Nästan nio av tio hyresgäster gör tummen upp till oss som hyresvärd.

Nästa år ska vi alltså markera att vi är en av de piggaste och varmaste 75 åringar som finns inom bostadsbranschen. Många av aktiviteterna är riktade till er, som är grunden i vår verksamhet. Det kommer att handla om förstärkta områdesdagar, cirkusföreställningar, seminarium, idrotts- och kulturarrangemang, inbjudningar till dialoger med mera.

Håll därför utkik på vår hemsida och i tidningen inför jubileumsåret 2017.

 

Thorbjörn Hammerth

Hem för livet sedan 1942

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*