Hälsoelektronik någon?

I år kom snön tidigt. Väderprognoserna från SMHI larmar som Hesa Fredrik över landet. Tidningarna stämmer in och direktrapporterar med livesändningar om snösmockan och vägkaos. Ordet väderkaos kom för ett par år sedan. Tidigare var det ingen som pratade om något kaos i samband med vädret.

Det mesta kom av sig och skönt är väl det. Det brukar vara så. När det verkligen är skarpt läge så är det inga prognoser som hinner med. En titt på snödjupskartan visar att Sydsvenska Höglandet med sina skogsklädda höjder på 200-300 meter ovan havsytan,  har lika mycket snö som inre Norrland. Som vanligt är Skåne, Göteborg och Öland/Gotland grönt.

Mitt i denna snösväng så avslutas fotbollsallsvenska i år. Det är i grevens tid – ishockeyn har kommit långt in i sitt spelschema och att sitta på fotbollsläktaren med termobyxor ger inte den där rätta känslan.

Snart så, är äntligen det amerikanska valet över. På tisdag vet vi. Jag tycker att det utvecklats från en intellektuell tvekamp till en innehållslös dokusåpa som känns som romarrikets förfall. Obegripliga utspel (riggat valsystem, mexikanska muren, kvinnosyn, skattemygel, lögner, påhopp, FBI, mailserver mm) och två mycket svaga kandidater med Trump som ohjälpligt sämst. Är man tillräckligt galen så skriver media allt och det verkar vara hans strategi som han satt i system sedan slutet av 1980-talet. I ljuset av denna valrörelse är det nog väldigt många amerikaner som omprövar Obamas insatser och ledarskap. Det skulle inte förvåna mig om han är tillbaka på sin post om fyra år efter detta haveri.

Numera kan man köpa en blodtrycksmaskin för cirka 500 kronor på apoteket. Det är inte alls dumt. Jag testar och värdena är gudskelov godkända. 56 i puls, och 136 och 77 i över- respektive undertryck. Varför finns det inte mer hälsoelektronik, på samma sätt som det finns mängder med mer eller mindre onödig hemelektronik. Tänk vad intressant om man kunde testa kolesterol, prostatan, andra blodvärlden, levern, njurar, hjärtat och förebygga en rad svårigheter som de flesta av oss kommer att få. Här finns en megamarknad som Siemens och alla andra stora medicinska leverantörer borde upptäcka och utveckla för upplysta konsumenter. Kanske skulle även socialstyrelsen kunna bidra med något? Om 30 år kanske vi har ett hälsorum i våra bostäder som liknar en vårdcentral där vi har alla dessa apparater som kan scanna av oss på kors och tvärs. För den som söker rejäla utmaningar uppmanar jag att testa lite råriven Ingefära – en naturens läkemedel som botar det mesta, men som kräver plåtmage.

Det blev en sen och stapplande löpning som definitivt inte var vacker. Det handlar mer om att komma över tröskeln och dra på sig alla kläder när blåsten tjuter runt husknuten. Ett test för karaktären. Den här gången blev det tummen upp. I spåret slår det mig att mina reflektioner oftast börjar i det yttre. Jag ser något som drar igång och därefter startar en inre process kring det jag sett, hört, känt eller upplevt. Det påminner om John Lockes filosofi att all lärdom kommer från våra sinnesförnimmelser. Den här gången var det tankar om hälsoelektronik.

Det är en mörk årstid vi går in i nu. Klockan 16.30 så släcks naturen ner och vi flesta kryper in i våra bostadsiden. Jag kan se steg för steg hur ljuslågan skruvas ner och känna hur temperaturen faller. Inifrån, ser jag hur de stora stammarna och grenverken fyller upp fönstren med hela sin närvaro. Marken är vit som påvens kläder och granarna står stumma med sina långa vita kjolar. Femton minuter senare har allt gått upp i en svart vägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*