Bokstäver, tuppen och SABO-kongress

Då så, då är vintern kommen och därmed har januari gjort sin mäktiga entré. Nästan på tolvslaget så sjunker temperaturen, snön börjar slänga i luften och SMHIs prognoser blir genast de flitigaste använda apparna av alla. Från att ha haft det varmaste nyårsvädret på 157 år med tvåsiffriga gradtal till ett vinterlandskap över en natt. Det  är snabba scenväxlingar i naturens skådespel.

Som fastighetsägare är det kluvet med vinter. Det betyder ljus, kul för jullediga barn och skidåkning men också stigande driftskostnader och att saker och ting riskerar att gå sönder i kylan. Fläktar som stannar, motorer som inte startar, radiatorer som hängt sig, tjuriga värmeväxlare, tröga lås och så vidare. För att nu inte tala om allt skottande och kostnader för drivmedel och jourverksamhet. Nåväl, detta är inte några direkt obekanta poster, det finns alltid en budget och resurser avsatta för vintern. Det är bara att hoppas att det inte blir långvarigt. Under tiden, kan man istället roa sig med att läsa förra årets resultat som satt som en smäck.

Det nya året 2017 verkar ha bra vibrationer. Det är många som vädrar morgonluft och känner en stigande formkurva. Jag sitter just nu och skriver ett nytt vårprogram och känner samma optimism. Tuppens år känns förskönt – det inleds på riktigt i februari 2017. http://kinesiskthoroskop.theinformationguru.com/tuppens_ar.htm

Att jobba som VD innebär rent generellt väldigt mycket skrivande. Under jullovets nio dagar, så är det ett dussintal texter som ska produceras. Det är avslutningstexten till 75 års boken, VD-ordet för årsredovisningen, text till styrelsen om kontrollplikten, texter till nya folder om Vätterhem, texter till årsredovisningen, projektbeskrivning för ett stort projekt i stan, texter kring medarbetarundersökningen, budgettext osv. Det blir minst en C-uppsats sammantaget. Texter som behövs för att kunna förklara koncept, projekt och skapa delaktighet i hela organisationen.

Det är sannerligen tur att man tycker om att skriva och har lätt att få texterna ur händerna. Ibland liknar vi mer en nyhetsredaktion än ett bostadsföretag. Vid sidan av detta arbetsskrivande så skriver jag ungefär ett blogginlägg i veckan och ett twitterinlägg per dag. Förra året blev det 46 blogginlägg och nästan 300 twitterinlägg.

Utöver detta, det låter lite galet, har jag precis startat arbetet med att skriva en ny bok om ledarskap. För mig finns det en slags magi i skrivandet, saker som bara plötsligt dyker upp och som man aldrig annars kan tänka fram. Det är som om budskapet ligger förborgat och bara väntar på att skrapas fram. Det skapar ett beroende. Att upptäcka världen genom att bearbeta bokstäverna.

Nyligen har vi skickat in en ansökan till SABO-kongressen som blev en egen B-uppsats på 15 sidor. Här kommer förordet till ansökan:

Vätterhem välkomnar SABO-kongress till Jönköping
Vi på Vätterhem firar nästa år 75 årsjubileum och kan se tillbaka på en fantastisk utvecklingsresa där vi framför allt har blivit förknippade med nöjda hyresgäster, intensivt underhåll, miljö och hållbarhetsfrågor samt tekniska lösningar i vårt fastighetsbestånd.
Vi är nu mitt uppe i en utvecklingsprocess där vi driver nya detaljplaner, utvecklar nya och befintliga stadsdelar, praktisk integration i våra områden och precis som de flesta bygger många nya bostäder. Vi strävar efter att utveckla våra stadsdelar med mer blandade upplåtelseformer, standarder och prisnivåer. I dess delar har vi många konkreta exempel som förhoppningsvis kan inspirera andra.

Vår ambition är att tillhöra de främsta bostadsbolagen 2023 och därmed utveckla allmännyttan till 2.0. Vi har idag ett mycket välskött fastighetsbestånd och just sker hyresrättsutvecklingen kring digitalisering, stadsdelsutveckling och att utveckla organisationens ansvar och befogenheter. Även här finns många exempel som vi förhoppningsvis kan dela med oss av.

Vätterhem har alla fastigheter samlade runt Jönköping och beståndet utgörs av 8 500 lägenheter, tre köpcentrum och cirka 100 000 kvm lokaler samt 556 studentrum. Omsättningen är 650 mkr och resultat ligger kring 90 mkr. Bolaget har en ytterst välskött ekonomi.

Hela organisationen välkomnar SABO-kongressen och alla medarbetare kommer att förberedas om ett sådant evenemang skulle förläggas i Jönköping. Styrelsen är också väldigt positiva till kongressen.

Vi tror också att Jönköping med sitt vackra läge och starka evenemangsprofil kan erbjuda fina inslag mellan olika fördrag, platsbesök och konferenstillfällen.
Vi hälsar alla välkomna till Jönköping
Thorbjörn Hammerth VD

Nu hoppas vi att vi tar hem denna tävling – nu när Jonas från Helsingborgshem drogs sig ur:)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*