MyDog – årets största hundfest

Det är med viss tvekan jag går med till Svenska Mässan och hundutställningen MyDog som är nordens största hundmässa. Här ska över 9 000 hundar ställas ut och bedömas under fyra dagar. I sådana här miljöer brukar jag inte sällan få allergi, svullnader och klåda trots att jag älskar dessa fyrbenta kompisar och har haft hundar i 17 år.

Senast jag var på Svenska Mässan var som föredragshållare för Bygga i Trä för ett par år sedan. Då var publiken väldigt lika, gråa eller svarta kostymer. Dessförinnan var det en mässa om utmärkelsen svensk kvalitet SIQ och alla såg ungefär likadana ut. Men så är det sannerligen inte när man kliver över tröskeln på denna hundutställning. Det är liv, stoj, hundar, skratt och en stark palett av olika människor och klädsel. Här möts alla klasser, yrken, åldrar, läggningar osv i sitt stora hundintresse. Jag kan inte tänka mig något mer demokratiskt forum som möts på ett och samma ställe. Det är minst lika fascinerande att titta på människorna som hundarna. Oftast finns faktiskt en ganska dråplig koppling mellan hund och ägare. Det är färgstarkt. Alltifrån folkdräkter, vagabond, godsägarlook, studenter, dansbandslook till jägare och kostymer. Allt fokus är på hundarna som borstas, kammas, motioneras och putsas. Ingen tittar direkt på människorna.

Här är man uppslukad i ordets rätta bemärkelse. Här finns ett otroligt engagemang och passion för sitt älsklingsdjur som nästan går att ta på. Det fotas, filmas och dokumenteras med mobilerna. Det lär inte finnas bättre säljare än dessa, när de berättar om sin hundar. Alla är de speciella, oöverträffbara och unika. Det är nästa svårt att slita sig loss från rastorget, där många olika raser presenteras. Här skulle rekryteringsfirmorna smyga omkring och hitta de rätta säljarna. De säljer genom intresse, kunskaper och kärlek till hundarna.

MyDog är en hundutställning. Det är själva kärnan i eventet. Jag har alltid haft lite svårt för tävlingsmomentet, även om jag själv har haft hundar som vunnit det mesta. En gång i tiden hade jag en hel kontorsvägg fylld, från golv till tak, med priser av champion Milton. Det blir mycket fixering på utsidan, beteende och rasstandard. Inte helt PK-vänliga begrepp direkt. Alla hundar delas in olika klasser, från valpar till veteraner, tikar och hanar var för sig. Utöver klasserna delas hundarna även in i någon av de tio olika rasgrupperna som finns. Dessa är kategoriserade efter hundarnas användningsområde. Det är inte svårt att förstå att detta tar tid. Bedömningskriterierna för varje hund är Excellent, Very Good, Good, Sufficient och Disqualified. Den hund som bäst överensstämmer med rasstandarden är den som vinner. Tänk på att varje hund bedöms som är här. Bakom detta finns även en business som handlar om avel, status till kenneln, pengar men också erkännande till uppfödaren.

I ringen som egentligen är en fyrkant, finns alltså domarna som oftast är den mest intressanta att titta på. Det är ett skådespel i sig själv att bara titta på deras klädsel, uppträdande, bedömning och den något föråldrade poängsättningen som sker med papper och penna. Runt ringen trängs alla hundägare och det vimlar av burar, packningar, kärror, kläder och det äts och pratas. Allas blickar är riktade mot ringen där hundarna bedöms.

I denna jätteutställning finns också stora hallar med scener och hundteater samt en inte obetydlig ”marknad” där man kan köpa allt från grymtande gummigrisar till aktiveringsleksaker till värmande täcken och roliga kurser. Eller varför inte mössor med hundmotiv, koppel i neon, försäkringar, kläder, hundskolor, veterinärer, hundtidningar, hälsokost för hundar, tja, här finns i det närmaste allt som rör hunden.  På rastorget finns nästan alla hundsorter representerade och där kan man prata med ”säljarna” och verkligen titta på de olika hundtyperna i live. Ett mycket bra arrangemang. Vid torget finns också en scen för föredrag. Här är det hundpsykologer som tar till orda och lockar storpublik. Utöver detta finns även gym med hundar, dans tillsammans med hunden och på stora scenen sker det mängder med uppvisningar av militär, polis, dans, parader med mera.

Intrycket är överväldigande och ljudet är högt. Jag gissar att det är cirka 7 000 till 8 000 besökare på lördagen. Vi är här i fyra timmar och tiden försvinner snabbt – man blir trollbunden av alla människors starka engagemang, passion och hängivenhet för sina fyrbenta vänner. Tänk om det skulle finnas samma passion för våra yrken och jobb. Jösses. Det är en mycket glad stämning. Som tur är finns det bra med toaletter och jag kan med jämna mellanrum tvätta av mig och skölja av mig hundhåren som fastnar.

Vi funderar på att skaffa oss en ny kompis. Jag tänker på syftet och inser att alla raser har sin sina fördelar och nackdelar och att det inte finns någon som är helt komplett. Det roliga med hunden är att hunden liksom kompletterar människans med sina starka sinnen. En hund är alltid glad och öppen. Den ger energi och bangar aldrig för något nytt eller att prova på. Utöver detta är den alltid tillgiven och man slaggar liksom inte igen. Det är ut i ur och skur. Den vi söker efter ska vara en god löpare som gillar att springa, har vaktinstinkt och ha en fin intelligent som gör att den har lätt att lära plus är medelstor. Inga gladiatorer denna gång. Det bästa valet just nu är Airedale terrier eller eventuellt en ny dobermann fast flicka. Det är jättesvårt att välja hund och det ska ta tid. Annars blir man inte bra för sin hund. Det är sannerligen inte lättare efter att man sett så här många kanoner. Alla raser är fina och har sina kvaliteter och tillskyndare.

Det är alltså en rolig hundutställning detta. Man blir glad och upplivad. Dessutom är den välorganiserad och det städas hela tiden. Det är fullspäckat program och det finns något för alla. Det är ett färgstarkt skådespel som pågår. Det mest fascinerande är att ingen verkar förstå hur fascinerande detta skådespel är. Alla är så otroligt upptagna i sitt och verkligen engagerade så att ingen ser skogen för alla träd (hundar). Jag gillar detta ohöljda engagemang som är på riktigt. Det är sällan man ser ett så starkt engagemang någonstans. Tänk om detta spontana engagemang skulle funnits på kvalitetsmässan, trämässan eller fastighetsmässan. Det skulle verkligen ha vitaliserat dessa mässor och utställningar. Här finns mycket att lära av.

Vi lämnar Göteborg och konstaterar att det växer så det knakar. Staden verkar aldrig ha mått bättre. På Eriksberg byggs det i princip en helt ny kommun som slår ut Södra Hammarbyhamnen i Stockholm. Här står husen i rader och i flera kilometrar. Vilken omvandling av detta varvsområde. Jag minns allt från början av 2000-talet då exploateringen inleddes. Då fanns det tveksamheter och viss oro. Nu är det nästan svårt att ta in hur mycket som byggts de sista tio åren. Det är bara att gratulera Göteborg – det går bra nu. Pengarna rullar in nu. Priserna skjuter i höjden.

MyDog ger mersmak. Det lär bli återbesök för att lära och förstå om man kan skapa jobb som ger samma engagemang och intresse. Detta är kvalitet på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*