Förvirringens tid

Nuförtiden behövs källkritik mer än någonsin. Det mest sammanblandas i den postmoderna säcken som skapar en förvirrad känsla.

Nuförtiden behövs källkritik mer än någonsin. Det mest sammanblandas i den postmoderna säcken som skapar en förvirrad känsla.

Samtiden saknar måttstockar. Det råder en komplett sammanblandning av lögner, fakta, begreppsförvrängning, alternativa tolkningar, sanna och fejknyheter samt nätkampanjer i diverse syften. Det liknar epidemier eller virus som blossa upp på nolltid och drar igång mängder med människor. Det är nästan komiskt hur vissa småsaker blir oproportionerligt förstorade. I dessa frågor kan det bli blodigt allvar och nästan lynchstämning när någon känner sig kränkt. Att allt kanske är ett spel verkar få inse.

Grunden är som jag ser det, att vi vanligtvis har en blind tilltro till media. Vi litar på det som står i tidningen, det är något vi lärt oss. Den tredje statsmakten upprätthålls emellertid bara av lokala och regionala medier som har verklighetskontakt. I stormedias stålbad gäller det att överleva, att få många klick och dra till sig annonsörer och pengar. Det som skapar klick är kontroversiella påståenden, affärer och konfrontationer oavsett sanningshalt. Då rasslar det till och alla Trumps galenskaper blir big business, liksom alla läckor och desinformation.

Till detta finns numera en förstärkt yttrandefrihet. Sociala medier ger oss fler nya plattformar att uttrycka våra åsikter och idéer. Detta är i grunden väldigt bra. Något som jag själv uppskattar och väldigt många med mig. Men även här finns baksidor med hat, groteska troll och supertuffa och falska kampanjer som får en epidemisk spridning och som inte kan stoppas. Företeelser som alltid funnits, alltifrån skvaller på torget till skvallerpressen, men som nu når alla. Allt blandas ihop och några pratar om alternativa verkligheter eller att åsikter är lika viktiga som fakta. Det verkar finnas en överkänslig tendens att någon kan mer än någon annan och allas åsikter inte är lika viktiga.

I min gröna ungdom läste jag journalistik och den första lektionen började med källkritik. Gräv där du står och gå till källorna och läs statistik, PM, protokoll, ställ frågor, följdfrågor, intervjua andra sidan och väg ihop detta på ett OBJEKTIVT sätt. Idag behövs ett källkritiskt perspektiv mer än någonsin och det behövs anpassas till dagens snabba och dubiösa skeenden.

I Amerika sitter nu en president och twittrar 140 tecken och styr hela nyhetsflödet. Idag har Aftonbladet säkert 50 inslag om denna Trump. Det man kan hoppas på, är att han väcker ett politiskt engagemang som når ut och blåser liv i demokratin. För i ett sådant förvirrat tillstånd som råder idag, är det lätt för många att koka ihop egna konspirationsteorier som torgförs och blir sanna om de upprepas tillräckligt många gånger.

Det handlar alltså om att ha integritet, att inte följa strömmen och tänka själv. Idag behöver man faktiskt sålla i detta gränslösa kommunikationssamhälle. Även sunt bondförnuft hjälper bra. Det negativa med nätets yttrandefrihet är att man kan slänga ur sig vad som helst och förfölja människor. Som vanligt ligger lagstiftningen ljusår efter. Även brottsvågen kring falska mail, falska fakturor, falska identiteter ökar förvirringen.

I filosofin lär man sig att det inte finns någon värderelativism. Det finns absoluta sanningar och absoluta orubbliga värden. I kommunikationssamhället tror man däremot att allt är relativt. Det finns inget rätt eller fel, det handlar bara om perspektiv och tolkningar. Det Trump håller som rätt är rätt utifrån hans synpunkt. Punkt slut. Det kan låta rätt ,men är helt fel utifrån logikens grunder.

Trump är själv en insider, han vet medias logik som programledare och känd TV-personlighet, har själv bidragit till att skapa konceptet Trump i samklang med medievärlden. Nu går han loss på samma media och menar att dessa är de mest oärliga, förljugna och fördärvande som finns. Därefter läcker han ut en nyhet till ett utvald nyhetsbyrå och så undergrävs begreppen och förvirringen ökar när alla går igång på dessa enkla finter. Varför sitter man inte still i båten och checkar först?

Slutsats; mer källkritik och tänk ett varv till innan tangenter. Gå till källorna och kontrollera om det behövs. Det är enkelt nuförtiden. All statistik finns tillgänglig kring EU, invandring, sjukvård, ekonomi, utbildning, skola, försvar, kultur, utrikespolitik och mycket annat. Desto mer koll och kunskap desto mindre förvirring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*