Golfskolan – ett uppvaknande

För att kunna börja spela golf krävs att man har ett grönt kort som innebär att man övat på olika slag och skrivit en öppen golftenta om regler, golfvett och beteende. Dessa lektioner är roliga, sköna och man får lite tips och råd. Sedan är det bara att ut och köra på motorvägen och spela så mycket som möjligt. Redan från början börjar man lära in fel saker och på den vägen blir det. Man lyssnar ivrigt på alla golfråd och alla vet precis hur man ska göra. Resultatet blev något annat än det man önskar. De flesta av oss vill också alltför snabbt sänka vårt score.

Och just i början, när man med lite flax kan sätta bollen i koppen på ett över par – känner man sig som en kung. Bara ett slag över Tiger som då var sportens fixstjärna. Men redan efter några månader började molnen och bekymren hopa sig vid horisonten. Då fanns tyvärr inte alla otaliga Youtubesavsnitt med utbyggda swinganalyser på varje elitspelare i slowmotion och rader av instruktionsfilmer. https://www.youtube.com/watch?v=OKfe6F8PmUc Dessa är guld värda om man har tid  innan mar törnar in på kvällen.

Det blev alltså en frustrerad ökenvandring och tanken kom alltmer om att slänga, sälja eller packa ihop klubborna för gått. Så dåligt spel och inget rätt längre. Analyserna om orsak och verkan blev bara mer och mer bisarra.

Efter fem års spel, bestämde jag mig för att gå en nybörjarkurs i golf. En kurs på 8 tillfällen med den mycket duktiga PRO:n Niklas från A6 som går igenom grunderna i golfen. Kunnig, pedagogisk och en generös person. Trots att jag spelar hyggligt och har hcp 12 var denna kurs ett uppvaknande och det bästa jag gjort hittills inom detta område.

Det lustiga är att jag i princip gör fel på alla moment man kan göra fel på. Till att börja med så har jag haft ett tokgrepp som går under namnet en korv med bröd. Greppat klubban för långt in i handen istället för i fingrarna och därmed tappat cirka 20 meter på varje slag. Det var första lektionen och det blev IG. Därefter så har jag haft fel uppställning och istället för att rikta kraften framåt så har jag åkt bakåt. IG. Bakrörelsen i svingen är fel och avslutningen av svingen är fel. IG. Rotationen är fel och separationen mellan ovandel och nederdel är fel. IG. Bollträffen är fel och siktet ä fel. IG. Klubban är fel riktad och ligger inte i den så kallade struten. IG.

Hmm, det värsta är att allt är sant. Det går alltså att spela golf på en hygglig nivå och göra det mesta fel men det är inget vidare när man förstår vad man skulle kunna åstadkomma. Vi har varit cirka 10 personer i kursen och alla har genom dessa lektioner gjort enorma framsteg. Alltså, genom att gå igenom ett moment i taget, under en längre tid och i ett seriöst sammanhang, så har alla blivit bättre. Det innebär att det finns en mall, en idealisk rörelse som det gäller att lära in och som lärs ut av riktigt duktiga golftränare som vi haft. Man ska absolut inte lyssna på några andra medspelare utan endast lyssna på professionella golftränare.

Dessutom skulle alla golfklubbar utveckla golfträning, golfskolor, fys, fortbildningar ungefär som man göra med alla löparprogram eller gym med PT. Varför kan man inte samarbete med gym som hjälper till att stärka kroppen för golf typ https://www.youtube.com/watch?v=N_Pa8fYozRo Vad är målet och vad vill du uppnå. Det krävs 50 lektioner för att komma dit och det kostar 15.000 kronor privat eller 1 000 kronor i grupp. Att gå i grupp ger faktiskt mer och man lär sig mer genom alla frågor som ställs.

Alla golfare skulle börja gå i en golfskola under vintern för att vidareutveckla sitt spel. Det finns ett schema, från P1 till P10, som faktiskt är en idealisk rörelse för att slå iväg bollen och spela på banans idealpar. Det krävs vägledning och handledning för att förstå vad man ska göra och hur man ska träna. Det ironiska är att man faktiskt kan bli sämre i golf genom att träna mer. I den gruppen har jag legat. Att se sig själv på film är inte heller det roligaste avsnittet men det är nyttigt att själv se alla brister och möjligheter. Appen till detta heter Technique.

Vad det handlar om är att kröka rygg och acceptera att man fuskar, försöker ta genvägar och att inse att man inte är bättre än så här. Att man blir nybörjare på nytt är sådär:-) Fördelen är i alla fall att man verkligen förstår vad som sägs och hur man ska göra. Jag är väldigt glad att jag tog detta steg och fått så många nya insikter.

Målet för 2017 är att spela 40 rundor och gå på 36 poäng i tre fjärdedelar av alla dessa rundor. Att bibehålla nuvarande 12 hcp och hela tiden göra rätt slag. Att sätta av tid för träning och under överseende av tränare. Därefter ska jag bli singelhandikappad 2018 (hcp 9,9) och spela stabilt på detta.

Denna blogg får bli en uppmaning till alla golfare att gå tillbaka till golfskolan och lär om och lär in rätt. De flesta av oss göra nästan allting tvärtom. Det är lustigt hur fel vi gör utifrån ett idealiskt schema som eliten använder. Vi kan nästan trycka iväg bollen lika långt men riktning, känslan, stabiliteten, upprepningen är milsvidd. Det är i detaljerna och i grunderna samt övningen som allt sitter.

Golf är ett svårt spel och börjar man på äldre dar är det liksom inte lättare. Det kräver mycket koncentration och övning. Något som man sällan eller aldrig gör. De flesta sladdar in med bilen, skjuter iväg en hink och sedan är spelet igång. Jag ser möjligheten med golf, att kunna spela långt upp i åren, en god friskvård, att ha ett socialt umgänge och ett visst tävlingsmoment. Att golfbanorna sedan ligger fint till och är fina naturupplevelser gör inte saken sämre. Att komma till rätta med de största felen på golfskolan och i praktiken se att det fungerar  stimulerar verkligen.

Kan det bli njutgolf och något som man längtar till så vet jag att jag är på rätt spår. Eller, den dagen man inser eller ser cirkeln som omger oss i slaget, då blir jag farlig. I fem år har jag varit på osannolikt villovägar. Jag ska ta nya lektioner under våren för att träna på närspel och puttar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*