Valpen Rebus visar vägen till våren

Det är den första riktigt fina vårdagen. Det blir varmt och plötsligt skärps iakttagelseförmågan när nästan allt blir nytt och storslaget igen. Allt börjar vakna till liv och överallt hörs ljud, prassel och droppar. Framför allt märks det att ljuset har återvänt. Snart kommer också tranorna som ett tecken på detta.

Våren brukar oftast vara svårdefinierad. Den är lätt att missa i de jobbtjock som pågår under mars till maj. Men med lilla hundvalpen Rebus tvingas man ut igen, ut tidigt på morgonen, sent på kvällen och mycket under dagen. Det är då jag ser våren så här:

Snön retirerar – i takt med att solen ökar sin styrka timme för timme. En tavla som bearbetas i realtid.

Även den frusna sjöns klagan går inte att ta fel på, när det tjocka istäcket sätts på prov

Gröna fläckar, vit snö, vitt hus, gröna dörrar, grönt och vitt, det ger en nostalgisk stämning. En pastoral stämning.

Fågellivet är fullt uppe i ett praktgräl och från andra sidan gatan hörs hundskall så att det nästan slår lock för öronen. Våren har samma energinivå som inför en boxningsmatch.

I söderläget är det säkert 25 plusgrader och den värmen går inte att stå emot för snön på taken – det forsar i stuprören som små bäckar.

Våren påminner mig alltid om barndom och natur. Soliga dagar, rinnande bäckar och prasslande löv. Våren är ett sätt att upptäcka naturen. En otrampad scen som ska explodera av liv och växtlighet. Jag ser hur valpens nos dammsuger marken och jag själv ser saker som jag aldrig skulle lagt märke till. Saker som jag såg som barn.

Vintern som nu samlas ihop blev en enkel historia. Snöfattigt i söder och varmt. Vi ser att våra driftskostnader, snöröjning och köpt energi har varit mycket fördelaktigt. Elbolagen, tåg och snöröjningen kom också lindrigt undan denna vinter.

Det hade förvisso behövts mer snö och regn för att fylla på våra alltmer sinande vattenreservoarer. Men en sådan här dag, då allt strilar och forsar, går inte tankarna till vattenbesparande insatser.

Våren 2017 är här och valpen Rebus visar vägen.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*