Klassiskt aprilväder – Långfredagen den 14/4

Idag är det sannerligen urtypen för ett aprilväder – dagen skiftar från solsken, ösregn, hagel, tunga snöflingor, dramatiska molnformationer till att åter sluta i strålande solsken. Det hela påminner om Strindbergs inledningsscen i Hemsöborna när Carlsson kommer in som ett yrväder en aprilafton med ett höganäskrus i en svångrem. https://www.youtube.com/watch?v=lcK56U40lXs Nyckfullt som ett aprilväder.

Denna vecka är det dessutom påsktider med alla sina härliga namn som stilla veckan eller passionsveckan, Palmsöndagen, Blåmåndagen, Vita Tisdagen, Dymmelonsdagen, Skärtorsdagen, Långfredagen, Påskafton – vilka namn! Denna vecka är första gången på länge som jag varit med och hunnit fånga in dagarna och deras namn. Till på köpet så är det också Tuppens år enligt det Kinesiska horoskopet så det är mycket nu. Ett bra år för de flesta.

Idag är det fem år sedan jag drog igång hammerth.se. Det har blivit 363 inlägg, alltså ett inlägg per veckan sedan påsken 2012 som ligger tillgängliga för alla. Mitt mål är minst två inlägg per vecka men varje inlägg tar ganska lång tid och den här nivån är hanterbar. Det som gör att jag håller på är att det blir fler och fler besökare och att det är roligt att skriva och tänka. Påsken 2012 var det 50 personer som tittade in och stannade i cirka 10 sekunder. Idag besöks sidan av fler än 2 500 unika besökare i månaden som stannar minst en minut i snitt. En tredjedel är inne i flera minuter. Förra året stöptes bloggen om med en ny grafiska profil som ökat besöksfrekvensen. Jag publicerar inga kommentarer längre eftersom det blir för mycket och för mycket oseriösa synpunkter. Varje blogg ger cirka tio kommentarer som jag svarar individuellt på. Jag brukar nöja mig med ett svar på grund av tiden. Att sköta bloggen tar cirka tre timmar per vecka. Det gäller inte bara att göra inlägg utan att uppdatera och se över sidorna och undersidor.

Detta inlägg görs från Öland som mer och mer är som en hälsokälla för mig. Här kan jag koppla ur och lyssna på klassisk musik och läsa böcker. En skön återkoppling med mycket hav, mycket himmel, mycket strandängar och starkt fågelliv som syns och hörs. I detta öppna landskap är det lätt att gå in i någon form av meditation som påminner om Arvo Pärts skira tonsättningar som https://www.youtube.com/watch?v=FZe3mXlnfNc

Idag kretsar tankarna kring framtiden och vad en idé är och hur den uppstår. Ibland känns det som om idéerna behöver oss människor mer än vi behöver idéerna för att kunna materialiseras och levandegöras. Det finns heller ingen tid innan nuet. Nuet eller tiden är ett konstant tillstånd (ur en människas synvinkel) där vi gör olika saker som vi tolkar som framtid och konstruerar saker och ting utifrån en tidsaxel som är en ren konstruktion. Vi kan tänka på tiden imorgon, om ett år eller 25 år framåt. Dessa tankar yttrar sig då oftast som önskningar och drömmar mer än idéer. De riktiga idéerna styr i stor utsträckning våra liv.

Varje individ skapar sin framtid varje dag med sina handlingar. Det finns ingen annan där. Andra ger hjälp men det är till syvende och sist jag själv som måste dricka. Kopplingen mellan framtid som inte skett och idéer är något som fungerar bra. I denna roll är framtiden en utmärkt inspiratör och kreatör för idéutvecklingen – en idé för idéerna.

Påskmysteriet är alltså idéernas värld som kan åstadkomma så starka förändringar, som kan få ett helt folk att tro på en ny vision eller föda en ny vetenskap. Finns idéerna på förhand i ”molnet” eller uppstår dessa ur intellektuella processer som inte existerar utanför tänkarens medvetande. Sannolikt finns det något som någon unik individ kan tolka och förverkliga. Frågan är vad detta något är och hur detta uppstått och vad detta består av och hur det är kopplat till oss. Hur den inre och yttre världen egentligen hänger ihop. Jag har inga bra svar just nu när jag släntrar över strandängarna. Men  jag gör ett nytt försök ikväll när jag ska ta mig an tegelstenen ”Vart är världen på väg? av Karl-Erik Edris.

Glad Påsk !

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*