Jobbglädje och Vd-rollen

lagetDet är inte alla dagar som vi hoppar upp ur sängen och skriker YES – ännu en underbar arbetsdag ligger framför oss. Det är få förunnat och de som längtar gör det med en viss bävan och hinner sällan glädjas. Vi flesta gillar starkt vårt jobb men vet att det går upp och ner och att klimatet i en organisation påverkar vår attityd.

Att bygga ett starkt lag som gör kvalitetsinriktade saker, som gillar och hjälper varandra samt vill förnya och bryta ny mark är samma processer som när HV 71 bygger sin lagmaskin. Mycket av det jag jobbar med idag har jag lärt mig från idrottsvärlden och hur man får ihop en grupp att samverka.

Väldigt många organisationer går på halvfart eller har toktrassel. Mycket stavas prestige och brist på kunskap eller öppenhet. Oftast brister det i ledarskapet och tyvärr är VD:n inte sällan det största problemet. Är personen ofärdig så blir det olidligt. Allt blir förvirrat och panikartat. Folk slutar och trasslet tilltar innan någon säger stopp. Svaga ägare kan tillåta det mesta, verkar det som. En VD:s viktigaste uppgift är att skapa en struktur och påvisa hur delarna hänger samman och stötta chefer och medarbetare. En VD är en tränare och inget annat. Jobbet handlar mycket om att finnas där. Att ge besked, att kommunicera och inspirera med nya idéer. Jag har jobbat tio år som VD och ser hur jobbet mer och mer förändras från beslutsfattare till att coacha andra och först och främst ha förmåga att jobba strategiskt och inte operativt i medarbetarnas frågor. En osäker VD är en svag projektledare som lägger sig i andras jobb och anlitar konsulter. Sådana har tyvärr poppat upp mer och mer.

En VD är alltså både överskattad och en som behövs om man jobbar med rätt saker. Ser man i olika medarbetarundersökningar så läggs väldigt mycket fokus på ledarskap och ledningens beteende. Jag förstår detta – och där har man som VD en viktig roll att spela. Att skapa en sund företagskultur med enkla och goda värderingar. En trivsel så att det skapas en fin ton och att man har skoj på jobbet. Det är en del i att skapa arbetsglädje men långt ifrån den ända. En VD är ingenting utan sina närmaste chefer och medarbetare. Det minsta man ska göra är att själv skapa problem.

Hos oss finns ett team som har mycket av glädje, gemenskap och extremt många nöjda medarbetare. Jag har en längre tid funderat på deras recept och vad det är som är grunden till att skapa en sådan härlig kultur. Receptet bygger på som jag ser det;

  • Att man sitter tillsammans och är samlade på ett ställe. Man tar jobbproblem direkt och diskuterar olika saker vid frukost och så vidare.
  • Att varje person får vara den man är, att alla respekterar varandras olikheter och person. Ingen dömer utan man stöttar och stärker på ett naturligt sätt.
  • Att man gör saker tillsammans och där cheferna aktivt deltar. Vissa jobb kräver hela organisationen och då är cheferna där och jobbar hårt.
  • Ständig och återkommande veckoinformation om vad som hänt, planeras och behöver tänkas på. Dialog och samtal.
  • Ett ledarskap som vilar på humanistiska värderingar att alla människor är lika värde och att rätt är rätt och fel är fel.
  • En stabil organisation med relativt låg personalomsättning och där alla vet vad man ska göra. Tydliga roller och bra stödsystem som inte tar över verksamheten.
  • Aktiv feedback och att man tar itu med problem när de dyker upp. Hjälps åt att hitta lösningar.

Självklart finns det ingen universell metod. Allt är situationsbaserat och bygger på vilka individer som finns i lager och vilka chefer som driver. Men, precis som idrottsklubben finns det metoder som är bättre än andra. Pappan bakom teamet är Hasse Widell som förkroppsligar ett sunt och gediget ledarskap. Tack för utmärkta prestationer.

Mycket av jobbet handlar om relationer mellan människor. Det är människor som är fokus och jobbets svårighetsgrad är sällan för svårt. Många organisationer krånglar till saker och ting med komplexa system och mängder med tidstjuvar istället för att coacha och tänka på psykologi, relationer och grupptillhörighet. Sådant som verkligen gör skillnad.

Som VD kan man till viss del påverka riktningen i företaget. Det gäller att kunna verksamheten utan och innan och sedan strunta i denna kunskap och lägga energi på människor. Att få verksamheten att drivas av andra och utvecklas av andra. Att stå och titta på. Det tog mig lång tid att släppa det jag tyckte var superkul.

Det viktigaste i min roll är att bidra till arbetsglädje och att alla känner sig motiverade att gå till jobbet. Resten brukar gå av sig själv. Människor behöver frihet och egna utmaningar att jobba med. Samordningen ligger också på min lott. Sedan är det andra som gör målen och får publikens jubel. Vi har en stor publik som följer oss varje dag. Även vi måste prestera och det vi gör betygssätts sedan av publiken i NKI-mätningar precis som hockeylaget.

Det finns oräkneliga mänger med ledarskapsteorier och tekniker. Sannolikt är det mesta blaj. Ytterst handlar det om att vara en schysst person som kan hantverket och som fattar sin tränarroll. När en VD har mycket energi och är okunnig så är stupet nära. Motsatsen är en lat och klok ledare enligt en rolig fyrfältare om ledarskapet. Det är också nyttigt att ledarskapet betygssätts av medarbetarna och att man årsvis jobbar med dessa förbättringar. Allt kan alltid blir bättre. Det spelar ingen roll hur mycket man gör, det går alltid att göra det bättre. Den insikten skapar ödmjukhet och inspiration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*