Vad ledarskap är och vad det inte är

Att jobba med ledarskap är att jobba brett och med människor i fokus. Det spelar ingen roll om du inte är så bra på att ta folk, det viktiga är att du förstår människor och hur man bygger ett band som lär sig spela bra musik tillsammans. Det underlättar såklart om du gillar människor men det väsentliga är att du förstår attityder, beteenden och hur man skapar musik.

Allt ledarskap handlar om att få människor att gilla att jobba tillsammans och samtidigt få en personlig utveckling som ger mening. När medarbetarna går med lätta steg till jobbet så fungerar allt. Ett gott ledarskap är i sig själv dubbelt. Både ödmjukt och självsäkert. Det ska ta plats och ingen plats. Finnas där men inte lägga sig i om det inte behövs. Stå upp för organisationen när det blåser snålt och lyfta fram goda prestationer när andra gör bra saker.

Ett ledarskap är först och främst ett tränarjobb där syftet är att utveckla andra. Att se till att det finns resurser som används rätt, att tempot är rätt och att arbetsplatsen är harmonisk och tittar framåt. Kreativa processer och förnyelse kräver att det är lite rörigt men detta är inget farligt.

Ett gott ledarskap skickar upp mängder med bollar i luften och ser faktiskt till att plocka ner dessa. Många ledare slänger upp många bollar och tror att man själv ska fixa allt. Det blir pannkaka och slutar med kaos.

En ledare liknar mer en politiker som har en helhetsbild och inte fastnar i alla detaljer. Är man en duktig chef så kan man hantverket och alla beståndsdelar precis som en fiolbyggare vet exakt hur man bygger en fiol. När man tar ledarskapsansvaret så bygger man inga fioler längre utan då komponerar man musiken för fioler. Detta är en annan disciplin och det är oftast bra om man både kan bygga fioler och komponera samt inspirera orkestern som ska framföra musiken. Du bygger konceptet, stimulerar marknadsföringen och hela processen så att det på sista raden visar svarta siffror. Allt ledarskap handlar om ekonomiskt resultat att omvandla verksamhet till pengar. Det är som vilken sport som helst. Det är konkurrens och samverkan med andra samt konkreta resultat som mäts i resultat- och balansräkningen. Det är detta som du mäts på. Men ska man klara av att leverera långsiktigt goda resultat krävs att orkestern behandlas rätt och hela tiden är delaktig och får del av framgången.

Det ledarskap inte är, så är det när ledaren blir en superprojektledare som lägger sig i och rör till saker och ting. Istället för rätt flyt så blir det käppar i hjulet och misstroende. Ett ledarskap som inte är positivt är dömt till misslyckande. Det gäller att du tror på människor och betonar positiva faktorer. Finns det fel personer behöver du byta och se till att dessa hamnar på rätt ställe. Var alltid vänlig vid sådana omställningar. Den sämsta ledaren har mycket energi och är okunnig. Den bästa är kunnig och lat. Många tror att det bästa är kunnighet och mycket energi, men risken är att ingen hinner med och då blir det ingen musik.

Ledaren är ansvarig och behöver följa upp verksamheten. Detta görs med enkla nyckeltal och kommuniceras till alla. En ledare jobbar väldigt brett men har tre centrala funktioner; medlare, kommunikatör och relationsbyggare. Alltså lite av kalkyler, excel, formler, siffror, teknik och bokföring. Jag skulle kunna gå så lång som att säga att det gör inget om det är lite fel här och där bara de stora tagen är rätt. Inget blir i grunden fulländat. Det finns alltid saker att utveckla och förbättra.

Grunduppdraget är att göra rätt saker på rätt sätt och att leverera och kommunicera detta. Detta är ledarskapets kärna. Till detta tillkommer att leda möten, att verka för att det finns rätt beslutsunderlag, struktur och moderna mål samt att det är skoj på arbetsplatsen. Svårare än så är det inte.

Ledarskap är inte när man tror att chefskapet är något speciellt eller något för en själv. Den ledare som tror att organisationen är till för chefen själv är i cyberspace. Fokus ska ligga på strategier och operativa åtgärder som påverkar resultatet. Den ledare som inte sätter medarbetarskapet i centrum bedriver inget ledarskap. Den ledar som inte syns hos kunderna, inte syns hos kollegor, ägare eller i marknaden är bara en assistent till någon annan.

En ledare styrs av sina egna värderingar och egna uppfattningar. En icke ledare styrs av tillfälliga trender, tar hjälp av konsulter och ändrar ständigt uppfattning. En icke ledare ställer till stor skada som syns i att många slutar, höga sjuktal, låga medarbetarindex, tyst och dålig stämning samt uppdelning i vi och dom. Oftast är det någon annans fel att det går åt fel håll. Att medarbetarna inte är nöjda beror på medarbetarna själva och så vidare. Grundproblemet är att ansvaret inte finns och att rollen är för stor. Nu ger jag mig i kast med mina 40 råd till hur du kan utveckla ditt egna ledarskap.

Det är konstigt att inte flera jobbar med att utveckla sitt ledarskap och chefskap eftersom det är så härligt när man får förmånen att jobba i ett framgångsrikt team som utvecklar och förändrar verkligheten. En samhällsutvecklare som gör saker och ting bättre än vad det är. En som ser till att drömmar blir verklighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*