Summary of Summer 17 – tio lärdomar

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att sammanfatta sommaren när det återstår en hel sommarmånad. Men om en vecka drar allt i gång och då blir dagarna annorlunda. Även om vädret är angenämt och alla sommarpratare fortsätter så blir det kontorsjobb inomhus för hela slanten. Denna sommar 17 har varit speciell och många pusselbitar har fallit på plats. Här kommer tio sommarhändelser som verkligen blir helt självcentrerad, men jag är själv överraskad av förloppet. Allt har i princip skett under juli månad.

För det första så har skrivandet lossnat och numera vet jag vad jag ska skriva och varför. Det tar längre tid än tre veckor att skriva böcker men på två månader ska jag få fram en ny bok om ledarskap. Det krävs disciplin och tydlig inriktning liksom att bearbeta allt stoff som man drar upp. Här gäller trattmodellen fullt ut. Att skriva är både spännande och plågsamt. Men det ger också så otroligt många idéer till jobbet. Skrivandet tar alltid egna vägar och tankeakten ger både insikter och förståelse för det som händer. Lättast är att skriva om något som man håller på med. Då går det av sig själv. Jag gick liksom igenom vallen denna sommar. Ett större bokprojekt har jag tänkt på sedan mitten av 1980-talet. Nu ska den vara klar i höst och sedan ska jag fortsätta med ett par till.

För det andra så har jag återtagit förlorad terräng när det gäller löpningen. Även här har det fungerat med ett par konkreta mål och att springa minst varannan dag i hårt tempo. Viktorialoppet gav mersmak och inspirerade även framåt. Jag märkte att jag inte tappat alltför mycket de sista åren. Ett annat skäl är att jag helt lagt bort ett glas vin om dagen. Det har varit negativt för löpningen och träningen i stort. Det har blivit goda ciderdrycker istället samt vatten. Även alla läsk är borta och kosten har stramats upp. Det har gett bra effekt och varit förbluffande enkelt. Jag har även varit relativt skadefri. Har alltid ont i ryggen, vaderna, fötterna och knäna när jag springer men detta har inte förvärrats i sommar. Tvärtom. Steget sitter då och då.

För det tredje så har jag äntligen tagit klivet in på gymmet och dragit igång denna träning med Gustaf. Han har fått instruera och visa hur alla maskiner fungerar och hur man bästa ska träna olika muskelgrupper. Detta har gett både rejäl träningsvärk och stärkt kroppen när det gäller löpningen. Detta ska jag fortsätta med minst tre kvällar i veckan i Jönköping. När vi gick i åttan och nian var vi varje dag i styrketräningshallen i Farstahallen och körde för fulla muggar. Känslan sitter i och är likadan. Då var det Tony Jirhagen som pressade på och var min bästa kompis. Jösses var vi tränade.

För det fjärde så har det inte blivit några resor alls denna sommar. Det har varit Öland punkt slut. Ett ställe och inga omställningar. Vädret har varit soligt, runt 20 grader och det har varit väldigt avkopplande och inte minst ekonomiskt. Flera småreparationer har gjort och gräsklippande har på nytt reparerats liksom omfärgning av huset och taket. Till och med ett nytt land har bräckts upp och vattenprovet är inlämnat. Det har varit skönt att slå på P1 och sätta sig och skriva två till tre timmar på morgonkvisten och därefter ta sig an dagen. Till och med en gammal fin Monark har jag renoverat upp och ska ha i Jönköping.

För det femte så har golfen äntligen lossnat. Rundorna har blivit stabila över 30 poäng och nu är jag uppe i 30 rundor hittills. Jag förstår greppet, uppställningen och utslagen sitter. Detta har jag att tacka den utmärkta Niklas på A6. Nu är målet att nå singelhandikapp innan året är slut och att vinna Vätterhem UN Open. Detta är ingen enkel uppgift. Där finns många filurer som säljer sig mycket dyrt. Bra och inspirerande rundor med Anders Wall, Thomas Andersson, Peter Sjöblad och Henry Holmberg samt Jan Waren. Tack för detta. Har  även kollat in PING och deras nya 400-serie. Snyggt.

För det sjätte så har jag i lugn och ro förberett mig för nästa jobbsäsong i samband med skrivandet. Jag har förberett mig kring vad jag ska göra och hur det kan tänkas ske. Vi har många och spännande projekt som man behöver tid för att tona in i. Det gäller detaljplaner, styrelsekonferens, Strandängen, stora upphandlingar, nationella integrationsrådet, ägarsamråd, strategier för våra stadsdelar, nya investeringar i olika bostadsprojekt, ledarskap, slutföra VD-utbildningen och teamutveckling i ledningsgruppen och mycket mer. Jag har även varit tillgänglig för JP och vi har fått tre artiklar om Österängen, att vi förädlar lokaler till bostäder samt Strandängens utveckling. Även SVT har haft inslag om hållbarhet och tvättstugor.

För det sjunde så har Klara bestämt vart hon vill efter sina sju universitets- och högskoleår. Det blir Göteborg och jobbsökande är igång. Rekognoseringen har inletts. När hon väl får träff så gäller det att hjälpa till med boendet och att dra runt med nya kärror. Där är jag kung enligt Hyr här &  Lämna där. Även Gustaf vill fortsätta att läsa vidare och även han kollar på Göteborg efter spelutvecklingsprogrammet. Barnen har haft bra med vänner och besök hela sommaren. Passion och realism är temat för hösten med tre underrubriker – Ombergskonceptet.

För det åttonde så blir det Öland när jag är klar med jobbuppdraget. Det är på Öland jag vill vara och lufsa omkring. Ön är en riktig folk ö, här finns hela spektrum av alla människoslag och generationer. Det är en större blandning än vad det var på Södermalm på 1980-talet. Idén har mognat och växt fram och antagit ett starkt mål. Sådana mål riktar in koncentrationen och uppmärksamheten. Det är landskapet och naturen som är fantastisk. Ljuset, havet och landskapet är barndomens minnen. Målet är att hitta en gammal gård som ligger ganska nära Kalmar och som har kommunalt vatten och avlopp samt bredband. Då ska jag sätta igång och rusta och renovera en sista gång. Har lagt ute lite olika krokar.

För det nionde så har jag börjat köpa lite böcker och läser just nu om Romarriket och dess uppgång och fall. Jag brukar intet läsa så mycket numera men läslusten har kommit tillbaka i små steg. Förr slukade jag böcker men numera blir det mer tidningar och att lyssna på radio eller digitala medier.

För det tionde så har vi äntligen rensat ut ladan och kört till återvinningen Kalleguta med en massa skräp. Vi övertog en gammal gård med alla grejor kvar och dessa är nu äntligen bortforslade. Det kändes skönt och denna återvinning är en gratisteater. Det är intressant och roligt att bara sitta ner och titta på alla människors bestyr och personalens örnblick. Känner man sig en smula nere så är mitt råd att besöka en återvinningsstation när det är lite rusch. Det är komik på metanivå.

Så har sommaren sett ut. Den börjar och slutar i Bohuslän. Däremellan har det varit fyra veckor på Öland.  Det har också varit roligt att upptäcka hur bra kvinnorna har blivit på fotboll och vilka häftiga matcher som spelats i EM. Den politiska dramatiken slog ner som en bomb och plötsligt var det högtryck i media och tuff presskonferens. Det liknar ett schackspel där de olika sidorna gör sina drag och utmanar motståndarna. Vattenbristen har hanterats trots lite nederbörd.

Ps, imorgon den 1/8 är det en månad kvar av sommaren.

Det gäller och vara lite småländsk och envis. Att inte acceptera att det inte går att springa fort eller träna hårt fast man blir äldre.

Det gäller och vara lite småländsk och envis. Att inte acceptera att det inte går att springa fort eller träna hårt fast man blir äldre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*