Kommunikationssamhället

Det har mer och mer trängt på och många av mina tankar löper runt kring vad det innebär och vilka konsekvenser som följer med att vi lever mitt uppe i ett kommunikations-samhälle. Alla företag och branscher påverkas av att allt är uppkopplat och kommunicerar. Här finns verkligen möjligheter men även hot för de som inte ser samband och nya kombinationer.

Många gånger är kommunikationen viktigare än själva händelsen eller verkligheten. Den som kan gestalta och förmedla på rätt sätt kan både påverka och förändra själva den faktiska verkligheten. Det blir en fråga om tolkningar, upplevelser och nästan ett nytt språk. En virtuell verklighet med sprängkraft.

Alla, verkligen alla, är inbegripna i att kommunicera. Att gå på stan i Stockholm ger syn för sägen. Nästan alla har en snäcka i örat, tittar på sin telefon, översvämmar uteserveringar och restauranger med prat och skratt samt jobbar oavbrutet med datorer på snygga caféer. Slogan arbeta där du är förverkligad. Vad innebär allt detta och vilka konsekvenser får det för våra affärer?

Kommunikation kräver dialog och att det är en ständig pågående verksamhet med olika tankeutbyten. En process som är on going. Det finns ett starkt sug eller behov av att få veta mer och se sammanhang som måste tillgodoses. Så var det inte för 10-15 år sedan. Idag tar man för givet att nästan allt är helt öppet och går på nolltid. Det är live hela tiden.

Ledarskap innebär i detta sammanhang att kunna fånga upp många saker, att tolka och förpacka om och kommunicera så att alla förstår och i bästa fall påverkas positivt. Att man är i ständig dialog och snabbt tar frågorna som kommer. En organisation ställer mängder av frågor varje dag. Här krävs snabba svar som bottnar i att man tänkt innan och är beredd. I ledarskapet krävs därför att man är rapid och har analyserat innan det händer. Så är det även när media kommer. Det går fort och de vill ha svar på en rad frågor. Då gäller det att hantera situationen och få ut sitt budskap på rätt sätt. Bolagen ställs alltmer inför ”mediasituationer” internt som säkert är mycket ovant för många.

Dessutom ger all kommunikation upphov till mängder med information som ska analyseras, tolkas och kommuniceras igen. Det blir nästan ett självspelande piano som går av egen kraft.

Jag känner mig relativt hemmastadd i denna miljö men har svårt att riktigt se alla konsekvenser som uppstår på lite sikt. Alla åren i Stockholm har nog i detta sammanhang varit en fördel. Därför skriver jag en bok just nu och därför ska jag själv öka min egen kommunikation i Vätterhem. Försöka förmedla relevanta nyheter och summera vad som händer och planeras varje vecka. Jag får en rad frågor tillbaka och därmed drar en rad dialoger igång. Det är ett pyssel men jag tror det är mödan värt. Fler vill veta mer och när man känner att man lär sig mer så skapas en positiv mening. Kommunikation innebär också en hög grad av tillgänglighet och att ge återkoppling i möten, korridoren, telefonen eller mailen. Att man är rädd om mottagarens tid och vet vad man säger.

Vi lever verkligen i ett paradigmskifte där kommunikationssamhället håller på att sätta en ny grundval och agenda på mycket lång sikt.

Så här ser första veckobrevet ut för denna säsong:

”Hoppas alla mår bra så här de sista skälvande dagarna på sommaren, för på fredag kliver vi in i höstmånaden september detta samarbetets- och jubileumsår.

Det är en ganska hektisk period så här års i skördetidernas dagar. Det är en hel del planering, igångsättning av projekt och att bärga och få in i ladorna. Det är även fest i våra bostadsområden på helgerna. I helgen som gick var det succé på Österängsdagen med spanska giraffer, barnaktiviteter, Electric Banana Band på scen och invigning av muralmålning samt prisutdelning etc. Ett jättefint arrangemang av team Österängen, marknad och hållbarhet. Det syns verkligen att dessa dagar är uppskattade av våra hyresgäster. Nu på lördag tar vi sats för Råslättsdagen som utlovar fint och vackert väder i vanlig ordning. Dessa dagar är fina exempel på när många avdelningar samarbetar mot ett gemensamt mål.

Min ambition denna säsong är att vi ska använda både gas och broms. Det innebär att vi inte startar mer projekt just nu utan plockar ner alla saker som vi har i luften. Allt som vi pratat om ska köras i mål och med hög kvalitet. Vi har angelägna projekt att jobba med som vårt intranät som är en viktig kommunikationskanal mellan oss alla. Vi har utveckling av vår TV-portal, förvärv av nya tomter, testa gratis WiFi utomhus, en jättelik upphandling av alla våra byggentreprenader som ska gälla i sex år, övningar i krisledning, utveckling av nya detaljplaner, rekryteringar, arbetsmiljöarbete och så vidare. Till detta ska även läggas utbildningar, studiebesök, åtgärder från medarbetarundersökningen, att vi praktiserar hos varandra och samverkan med Jönköpings kommun. Lizette kommer återkomma om PRAO-dagarna inför hösten.

Det som ligger närmast till hands är vår kundundersökning som är på väg ut. Här är det bra att vi alla hjälps åt att dela ut och skapa intresse kring enkäten så att svarsfrekvensen bibehålls på en god nivå. Plus gärna att vi höjer vårt index från 87.8 procent. Det är lite pirrigt men Vätterhem har ett grundmurat förtroende bland våra hyresgäster. Vi har mycket rimliga hyror, en superbra organisation och väl underhållna fastigheter som grund när man bedömer läget.

Enkäten delas ut av våra bovärdar mfl

4/9 – Öxnehaga

5/9 – Österängen

7/9 – Råslätt

I anslutning till utdelningen har vi ett enklare tält med info och bjuder på något som varje område bestämmer. I och med att city har så pass utspridda fastigheter, finns därmed ingen fast plats.  Nytt för detta år är även att vi gör en ny kundundersökning för alla våra lokalhyresgäster som underlag för hur vi ska bli en ännu bättre hyresvärd. Lokalerna står för nästan 100 mkr av vår omsättning på 650 mkr och är mycket viktiga mötesplatser i våra stadsdelar.

På allmän begäran, får jag nog säga, så är det många som uppskattar veckobreven, trots längden. Jag ska därför försök att varje fredag, med start i september, skriva lite kort om det som är på G i team Vätterhem och det som komma skall. Är det något ni vill ha ut så skicka mig detta eller slå en signal.

Boka även in personaldagen den 18 oktober på Elmia. Temat är lite av ett medarbetarstyrt företag med påverkan och inflytande. I vanlig ordning en MYCKET fullspäckad dag med nyheter, friskvårdssatsningar, överblick, korta redovisningar och andra nyheter som ska berika och ge dig påfyllning. Det handlar om positiv utveckling med en kvalitetsinriktad förvaltning. Idag är vi 160 anställda som gör skillnad.

För min egen del handlar resten av veckan åt att förbereda min del av styrelsekonferensen som går av stapeln den 11-12 september i Göteborg, träffa olika politiker, vi har en större koncerndag nu på måndag som ska förberedas. Vi har också haft styrelsemöte förra veckan där vi tog beslut om att köpa ny mark i Vingpennan som ligger mitt emot driftskontoret på Österängen och att godkänna delårsbokslutet som var över förväntan. Anders Saltin och jag ska titta på ett optionsavtal och fler byggfrågor ska benas ut.

Bolaget går också bra. Vi siktar på ett resultat kring 100 mkr som ska användas för finansieringen av nyproduktionen och därmed minska våra risker och lån. Även uthyrningen av alla våra projekt går över förväntan. Klippan på Klostergatan med tolv lägenheter, Kultur- och gatuhusen med 128 lägenheter och hälften av Ekhagen med 24 lägenheter är redan fullt uthyrt. Även här ett mycket bra samarbete mellan bygg och marknad. Kanon.  Nya projekt på Samset, Fagerslätt, Vingpennan, Strandängen, Ekhagsringen väntar bakom knuten. Plus att omvandla vissa lokaler till bostäder.

I slutet av året kommer vi att göra en hyresjustering på våra parkeringsplatser. Alla bäckar små som kan stärka intäkterna eller sänka våra kostnader gör en å. Ser du saker som kan göras effektivare eller sänka våra kostnader så är jag ytterst tacksam för att du tar upp detta med din närmaste arbetsledare. Vi är smålänningar och det innebär klurighet och nyfikenhet att ständigt förbättra vår verksamhet.

Vi är alla del i en omfattande utveckling och gör ett hedervärt och starkt kollektivt arbete. Media har också fått upp ögonen för oss och vi är med i deras nyhetsflöde titt som tätt. Henrik, Tommy Fritz och jag träffade JP igår där vi gav en lägesbeskrivning av Strandängen som nu går in på upploppet. Tanken är att detaljplanen blir färdig i mars månad nästa år och att vi därefter kan börja bygga direkt. Satsningen är enorm och här ska alltså finnas styvt 1 200 bostäder om sex år för minst 2 500 invånare med service, skolor, arbetsplatser, kallbadhus, kultur, konst, bil- och cykelpooler osv.

Som sagt, nu blir det alltså ett veckobrev varje fredag, som summerar läget och vad som är på tapeten. Vill du ha in något så hör av dig. Ska försöka hålla det lite kortare på max en A4”

Vi syns på lördag/Thorbjörn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*