Hyresgästernas år

I år firar vi att Vätterhem är 75 år. Det är en lång tid i stadens utveckling. All vår verksamhet går ut på att våra bostäder är trygga och trivsamma. Det ska vara en skön känsla att bo hos oss och att komma hem ska vara något speciellt. Vår paroll är ”Hem för livet” som innebär, det här är mitt hem och här är jag stolt att bo. Vi ska alltid var artiga och ge bästa service till våra hyresgäster. Det vinner vi själva på. Som en stor hyresvärd är det viktig att vi har enhetliga spelregler och ramar som underlättar en god grannsämja, när man bor så nära varandra. Det är också viktig att allt är rent och snyggt och att hyresgästerna får full valuta för sina hyrespengar. Nyckel till detta är att vi jobbar förebyggande och ligger ett par steg före. Liksom att vi har lokal förvaltning och vet vad som händer och kan agera snabbt. Vätterhems modell är decentraliserad förvaltning och centralisering av specialister i stark samverkan.

2017 har vi lagt ner ganska mycket resurser på att göra bra saker för våra hyresgäster. Här kommer en kavalkad av insatser;

” Jubileumsåret börjar närma sig slutet, nu när hösten kryper inpå.  Att Vätterhem blivit 75 år lär knappast ha undgått någon.  Syftet för detta jubileumsår är att lyfta fram vår historia, nutid och framtid och uppmärksamma din betydelse som hyresgäst för oss. All vår verksamhet börjar och slutar med att skapa trygga och trivsamma stadsdelar och kvarter där du bor. Jag hoppas att du känner detta och har haft personlig nytta av alla de saker vi gjort. Här kommer en snabbsummering;

Områdesdagarna har slagit alla rekord och vi har satsat lite extra under jubileumsåret när det gäller artister och arrangemang. Det hela började med strålande sol och Panetoz på Öxnehagadagen, då även förvaltningschefen Hasse Widell avtackades. Detta avlöstes av kultbandet Electric Banana Band på Österängsdagen och Charlotte Perrelli med Lasse Holm och Tensta på Råslättsdagen. Nytt för i år blev Citydagen som direkt blev lyckosamt med Lotta Engberg som dragplåster.  Fyra riktiga stadsdelsfester som uppskattas.

Under jubileumsåret och nästa år har vi mycket små hyreshöjningar på 0,575 procent. Det är ett sätt att visa att vi kämpar hårt för att effektivisera det vi kan och visa att vi står på din sida. Det är lätt att luta sig tillbaka och hävda att vi behöver kompensation för taxehöjningar och många nya kostnader. Vätterhems linje är precis tvärtom. Först ska vi göra allt vi kan för att jobba klokt och tillvarata alla medarbetares idéer för hur vi kan spara och hitta nya lösningar.  Det som återstår blir en höjning.

Vi fortsätter med ett mycket tungt underhåll och renoveringar som laddas extra detta år. Exempel på åtgärder är fina balkonginglasningar och bättre kök på Österängen, stamrenoveringar på söder, utveckling av nya studentbostäder på Råslätt och gårdsrenoveringar av tak, fönster och ventilation på Öxnehaga för att nu bara nämna något. Detta år ligger underhållsnivån på styvt 160 Mkr.

Under december månad kommer TV-portalen att uppgraderas och bli mycket bättre. Då kan man använda playfunktioner, det blir lättare att navigera och möjlighet att pausa program med mera.  Men det bästa av allt är att du direkt på TV:n kan välja vilka kanalpaket du vill ha. Idag är det ganska krångligt att byta paket och kanaler. Med den nya lösningen blir det öppen TV i ordets rätta bemärkelse utan att det kostar dig något extra.

Ett arbete som pågår är att bli ledande i det digitala boendet. Vi ligger långt fram och vi överväger att införa bredband i hyran och ha WiFi i våra stadsdelar. Detta arbete kommer inte att slutföras i år men det är under detta år som vi gör grovjobbet.  Ett bra bredband öppnar möjligheten att plugga och jobba hemifrån, att kommunicera och aktivt delta i den stora förändringen som sker i och med digitaliseringen. På sikt blir det mer teknik i bostäderna som underlättar hälsovård, socialt umgänge och trygghet.

Från vår kundundersökning prioriterar vi att skapa trygga stadsdelar och detta år har vi lagt ner stora summor på att bevaka våra områden, jobba förebyggande och satt upp farthinder i Råslätt och Öxnehaga. Vi utvecklar centrumet i Öxnehaga för att det ska bli tryggare och i alla stadsdelar görs trygghetsinsatser med dörrar, belysning och säkra tvättstugor. Även extra resurser har satts in vid våra miljöhus för att skapa en renare miljö.

Just nu pågår ett brett arbete med att få igång olika bil- och cykelpooler i våra stadsdelar. Först ut är Strandängen. Vi har ambitioner att det ska finnas fordonspooler i alla våra stadsdelar. Du har säkert sett anslagen i trapphusen om att vi puffar för bilpoolerna som finns i kommunen. På sikt tror vi detta blir framtidens lösningar även om det är ett steg dit.

Detta år har vi som tema att stärka sysselsättningen i våra stadsdelar. Vi vill att sysselsättningen i våra stadsdelar ska vara lika bra som snittet i Jönköping. Vi försöker dra nytta av konjunkturläget och matcha ihop arbetssökande med företag. Vi har testat att slussa in personer till våra byggarbetsplatser med utmärkt resultat. Anställt rekordmånga ungdomar som vikarier under sommaren.  Vi har fått in fler företag i våra butikscentrum som gör att fler söker sig hit.

Roliga aktiviteter har avlöst varandra. Två stora cirkusföreställningar drog fulla hus. Här var det över 2 000 personer som såg halsbrytande konster. Öppna föreläsningar har skett på Högskolan i omgångar, vi har haft en prova-på-golfdag för alla ungdomar i våra stadsdelar, haft välbesökta öppna-hus och inte minst skrivit boken om Vätterhem 75 år. Liksom tagit fram en egen kalender med bilder från våra hyresgäster. Det har även varit tävlingar kring balkonger och fotografering.  Vi har också lagt lite extra på sponsring till föreningar och lottat ut biljetter till många sportevenemang och Les Miserabels. Vi har sprungit ikapp och utmanat hyresgästerna i Blodomloppet.

Sist men inte minst får vi också med oss ekonomin för 2017. Vätterhem ser ut att göra ett nytt bästa rekordår tack vare ett gott samarbete mellan er hyresgäster och oss medarbetare. Det är som jag sagt tidigare, vi är som IKEA, vi samarbetar och tror på det vi gör. Huvudmål är att 90 procent av er är nöjda med oss som hyresvärd.  I slutet av oktober får vi resultatet från senaste kundundersökning och då börjar nästa års arbete. Även om vi backar någon tiondel så tänker vi oförtrutet fortsätta denna kamp”.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*