Ben Hogan – du kan vad du vill.

Varje område i livet har sina mästare. Personer som efter mycket sökande upptäckt den heliga graal och skapat mästerverk inom sitt fack. En form av kall eller besatthet efter formens fulländning och som aldrig slocknar trots motgångar och svåröverstigliga livspassager.

I golfen värld fascineras jag av och håller Ben Hogan för en av dessa mästare. En person som dechiffrerade golfens mysterium och likt Albert Einstein kom fram till enkla men snillrika lösningar när det gällde hur en golfsving och golf bör spelas. I dagens värld tittar alla på dagens storstjärnor för att lära. Jag tror alltid att det är bäst att gå tillbaka i tiden och titta på mästarna, de som både vann, utvecklade sporten och visade mer än vad de sa. Hogans golfkarriär startade på 1920-talet men det var först under 1940- och 1950-talet som hans tid kom. Då var det Hogans tid på golfbanorna och hans fulländade sving – minst lika vacker som balett eller klassiska musik – https://www.youtube.com/watch?v=K59-7oC8E5U

Hogan började träna golf vid cirka 11 års ålder då han gick caddie och tjänade mer pengar än att dela ut tidningar. Han pappa och farfar var smeder i Stepenville i Fort Worth och när Hogan var nio år tog hans pappa livet av sig i hemmet. Dessa spår gick aldrig ur honom. Familjen kom i svår ekonomiskt knipa och under de första 25 åren så var det knappa resurser som stod till buds. Som golfare förefaller han ha haft talang men inte varit något fenomen. Mer en träningsprodukt än talang. Här handlar det inte om Tiger Woods som slussades in i golfen vid tre fyra års ålder.

Jag kan tänka mig hur väl han studerade de som spelade när han gick caddie och sedan försökte omsätta detta så fort han fick egen tid på golfklubben. Men hela denna värld måste nog påverkat unge Hogan. Prispengar, kläder, fina banor, bilar, dyra klubbor och en exklusive värld. En överklassport i ordets rätta bemärkelse.

Det tog honom åtta år att bli proffs och han gick ut på touren vid 19 års ålder. Villkoren var helt annorlunda än idag. Här handlade det om att övernatta i nedlagda lador och leva på frukter och köra bil till tävlingarna. Tävlandet blev en missräkning och ändlösa besvikelser. Till slut la han klubborna på hyllan och tog ströjobb och andra gången detta hände var under andra världskriget. Men Hogan återkom till spelet och till slut kom så första professionella segern 1938 efter åtta år som golfspelare. Här kan man prata om tjurighet, kärvhet och vinnarskalle.

Hogans psyke var helt klart annorlunda. Här fanns ”Iceman”, en stark koncentration och vilja som var av stål. Han tränade mer än konkurrenterna och övade stundtals så pass mycket att det som satte stopp för honom var dagsljuset. Hogan menar att alla hade en dold sving som det gick att gräva fram långt inom sig. Ungefär som en smed som ”trollar” fram sin form genom en stor dos av övningar. Alla personer som la ner jobbet skulle klara under 80 slag. Filmerna från när han tränar med en cigarett i munnen är fantastiska. Vilken rörelse och fulländad golf. Här finns högar av bollar och klubbor. Han verkar aldrig ha tröttnat på att hitta den fulländade rörelsen. https://www.youtube.com/watch?v=nWLLPKiSMRk

Till slut under 1940-talet började Hogan vinna de stora tävlingarna. Han var övertygad om att det fanns en mekanisk rörelse som gick att upprepa och fullända intill perfektion. Det var en balans mellan känsla och fakta. 1949 när han stod på toppen av sin karriär kolliderade han och hans fru med en stor buss, där han var en hårsmån från att stryka med. Sviterna från denna gigantisk kollision kom att sitta kvar livet ut. Den första tiden befann han sig i en gipsvagga och få trodde att han skulle kunna gå i och med att benen var svårt sargade. Men återigen, med hans enorma vilja, tog han sig upp, lärde sig gå igen och ut på golfbanan igen. ”Du kan vad du vill”.

Väl där blev han i början av 1950-talet återigen mästaren som i princip vann det mest av de stora tävlingarna. Han spelade bara sju tävlingar per år på grund av skadorna i sina ben. I mitten av 1950-talet kom så boken om golfens fundamentala grunder i fem lektioner. Han skrev tre golfböcker som få andra gjort. Han lärde ut sina hemligheter även om många tvivlade. I dessa böcker berättade han allt, den specifika hemligheten som så många golfare drömmer om, men få är beredd att göra jobbet för.

Han sa själv att han upptäckt golfens hemlighet och på en film visar han själv upp svingen. https://www.youtube.com/watch?v=QL_6M_xZvq0

Hans hemligheter var;

  • Allt börjar med greppet som handlar om att hålla klubban som en kassa mat – men att fingrarna ska sitta ihop och vara lite skruvade
  • I baksvingen håller han armarna intill kroppen för att få ett stycke kropp och vrider upp armarna till axeln på ett mjukt sätt (här har han roterat stora delar av kroppen)
  • I nersvingen kommer hans hemligheter som handlar om att rotera ben/höft och överkroppen innan armarna och hålla armarna nära kroppen samtidigt som han slår ner på bollen med att vrida handlederna neråt och därmed få den klassiska svingen med utsträckta armar vid bollträffen
  • Svingen fortsätter sedan med armarna ihop och kroppen är helt vänd mot bollen

Ungefär så här ser hemligheten ut och den har studerats och brutits ner i atomer av diverse uttolkare. Detta är mycket viktigt och något som jag själv inte fattat. Tvärtom så gör alla amatörgolfare mig inräknat alla fel man kan. Inget blir rätt. Jag lyckas göra alla fel man överhuvud taget kan. Men de som är proffs – kan denna rörelse. Hemligheten kan inte vara denna som jag ser det.

I hans grunder beskrivs också att man bör ha stamma grundläggande sving för alla golfklubborna genom att ändra på fötternas placering. Tittar man på denna sving idag är den lika vacker och alltjämt outstanding, trots alla nya stjärnor och nytt material.

Jag tror istället att det handlar om hans psyke, sättet man vinner tävlingar på. Detta är en del som ingen snuddat vid. Han kom helt enkelt på hur man psykiskt vinner tävlingar när det är så jämnt som det alltid är i golftävlingar. Då krävs något annat av psyket. Då krävs både känsla och fakta om formens fulländning.

Hogan var en annorlunda golfare. Både introvert och extrovert. Han var rädd om det som han uppnått. Fruktade att något skulle tas ifrån honom och därför tränade han mer än konkurrenterna. Han insåg att golfen gav honom en värld som han aldrig annars skulle fått del i. Han kom innanför ”magin” och upptäckte formens perfektion som han försökte fullborda likt en skicklig smed, konstnär eller poet med sin envishet. ”Ingen spelade någonsin spelet som Mr. Hogan och ingen människa har någonsin kommit så nära att kontrollera golfbollen så perfekt som han gjorde” – Ben Crenshaw. På så sätt vann han tävlingar med sitt järnpsyke och en grundrörelse. Jag tror han var en praktisk karl och hela tiden förenklade och skapade en enkelhet kring sitt spel.

Hogan vann 63 professionella tävlingar och är efter Jack Nicklaus och Sam Snead den spelare som vunnit flest tävlingar. Hollywood gjorde filmen ”Follow the Sun” om hans fantastiska liv och golfkarriär. Ben Hogan blev 84 år och gick bort 1997. Han var gift men fick inga barn. I sin hemstad finns Ben Hogan Museum.

Det är lustigt hur mycket man lär sig av att gå bakåt i historien och lära sig av de sanna mästarna. Jag har själv blivit inspirerad av Ben Hogan och ska försöka träna hela vintern med att kopiera hans sätt att svinga och att träna kroppsrörelser som gynnar detta.

Att se Ben Hogan i duell med Sam Snead 1965 i Shell Open är golfgodis på högsta nivå. Underbart. https://www.youtube.com/watch?v=_7URngrpvb8

hogan

Här kommer mer inspiration hur man bygger om sin golf: https://www.youtube.com/watch?v=2xVjT5dAS98

Målet för 2018 är 9.9 för mig men då gäller det också att gå ut och göra jobbet – lämna skrivkammaren och ut på övningsfältet och träningshallen. Yes, jag tar utmaningen. Du kan det du vill. Men lätt är det inte. Att få ihop alla delar är lättare sagt än gjort. Det gäller att ta en bit i taget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*