Kofi Annan – en fantastisk ledare och inspirationskälla

En stor ledare och enorm fredsmänniska har tyvärr gått ur tiden alldeles för tidigt. FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan är död. Jag minns hans upphöjda lugn, intellektuella sätt att ta sig an sina uppgifter och storslagna förmåga att förstå människor och samhällen. Han satt länge på min vägg som en stor förebild kring ledarskap och samlande kraft. Det jag mest fascinerades över var hans stoiska lugn i all röra, hans innovativa lösningar och visdom. Det är egentligen först när det är riktig kris som man överhuvudtaget kan tala om ledarskap. När det rullar på så är det chefskap det handlar om. Annan har mycket att lära varje människa och ett fint lästips är hans bok; Interventions: A Life in War och Peace som inte skyr några svåra ämnen.

Det är en personlig berättelse inifrån diplomatins innersta rum och fredsbevarandets yttersta utposter, där Annan ger sin bild av de avgörande händelser som präglat vår tid: terroristattackerna 11 september 2001 och krigen i dess följd, de amerikanska invasionerna av Irak och Afghanistan, kriget mellan Israel, Hizbollah och Libanon, de brutala konflikterna i Somalia, Rwanda och Bosnien. Med ett unikt perspektiv skriver Annan engagerat och uppriktigt om de senaste decenniernas världspolitik, om FN:s framgångar och misslyckanden och om det ansvar vi alla bär att skapa fred och utveckling för världens folk.

Kofi Annan styrde Förenta Nationerna mellan 1997 och 2006. Terrorattentaten i USA 2001 och landets invasion av Irak 2003 ristade djupa spår och definierade en ny väg, från kalla krigets efterföljande vakuum till globalisering och kamp mot terrorism.

Vid rodret att hantera detta stod FN:s första afrikanska generalsekreterare med bakbundna händer genom ett ständigt oenigt säkerhetsråd.

Men trots tuffa motgångar blev hans eftermäle att han återvitaliserade FN och hittade nya vägar att skapa fred – något han och FN fick Nobels fredspris för 2001.

– Han är en gestalt som jag vill sätta på samma nivå som Mandela och som ledare för FN måste han jämföras med Dag Hammarskjöld, säger Jan Eliasson, som jobbat nära Kofi Annan sedan mitten av 80-talet.

– Hans serena lugn genomströmmade alltid rummet och jag har aldrig hört honom höja rösten.

Kanske spelade uppväxten i den aristokratiska familjen i nuvarande Ghana in, liksom utbildningarna vid de amerikanska topplärosätena Macalester College och M.I.T. Sloan School of Management.

Här är några snabba tankar där han inspirerat mig. Hans syn på kunskap, närvaro, engagemang och att aldrig ge upp hur motigt den än ser ut har gett mig mängder med inspiration och reflektioner.

Ledarskap – skapa, sprid och följ ditt manus

Som ledare gäller det att skapa resultat och samarbete. Du behöver ett tydligt manus som berättar om vägen framåt och varför.

Låt planen växa fram i dialog med hela organisationen och gör den inte för komplicerad. Det räcker med tio sidor som berör vision, mål, värdegrund, strategi och organisationsform. Se bara till att innehållet är fritt från floskler och att det finns ett tydligt uppdrag som berör.

Som ledare är det din uppgift att alla är kopplade till planen och känner en mening kring det man gör. Du själv behöver leva som man lär och föregå med gott exempel. Är det viktigt med enhetliga arbetskläder så gäller detta även för dig. Att följa manus är viktigare för ledaren än någon annan. Tänk på att du är regissören och att det är din uppgift att hjälpa fram dina skådespelare på scenen. Detta var något som Annan själv alltid praktiserade. Han hade en stadig plan som förändrades oupphörligt men han följde sitt FN-manus hela tiden.

Ledarskap  – utbildning och praktiska övningar 

De flesta företag lägger ner alldeles för lite pengar på utbildning och förkovran. Det tror jag alla inser och förstår. Varför är däremot svårt att begripa.

Det finns en annan sak som följer och det är att utbildning är en utomordentlig ledare som kan öppna nya perspektiv för medarbetarna. Det är mycket lättare att ta till sig fakta och kunskap när det presenteras i ett klart sammanhang och av duktiga pedagoger och docenter och uppåt. Sakligheten och förståelsen för olika perspektiv gör lärandet roligt, speciellt när man är lite äldre. Jag försöker samarbeta med olika högskolor så att vi på sikt har en akademi för att poängtera vikten av kunskap i organisationen.

En annan mycket underskattad metod är att öva kriser i en organisation. Gör gärna detta tillsammans med externa observatörer och du ska se vilken matnyttig information kring samordning och ledarskap som ger sig till känna. Alltifrån små detaljer till styrkedjor och befälsföring.

Kan du se organisationen som en yrkeshögskola så har du alla möjligheter att stärka varje medarbetare och många kommer att växa. Kriserna under Annans tid avlöste varandra och pågick runt om i hela världen. Att praktisera ledarskap i dessa högspända krismiljöer och konflikter skapade och la grunden till hans enorma visdom. Det är egentligen först när det är riktig kris som man överhuvudtaget kan tala om ledarskap. När det rullar på så är det chefskap det handlar om.

Ledarskap – var rädda om varandra och ha skoj

Om man gör medarbetarundersökningar varje år och suger tag i problemen så visar man i praktiska handling att man bryr sig och är mån om att avlägsna saker som skaver. Dessa är oftast stress, brist på uppmuntran, svag feedback eller favorisering. Lyft upp det som inte är bra så visar du att ni är rädda om varandra. Sådant bygger team och lojalitet.

En inte obetydlig uppgift för ledarskapet är att sätta tonen. Att sätta en trygg och vänlig ton – och att göra saker tillsammans.  Lite av den brittiska puben där man kommer ihop och kan showa lite grand. Det är inte fel om man kan få med lite underhållning på köpet – lite som en reality-serie där man nästan själv deltar eller vill veta mer. Jag uppfattar det som om Annan gav och på det sättet fick förtroende och tillit. Han var en varm person med enorm integritet som brydde sig – det kände alla. En global statsman och djupt engagerad världsmedborgare.

Ledarskap – se till att verka och synas i organisationen 

Det finns inget sämre än när vd går upp i intern rök eller inte syns till i verksamheten. En ledare behöver vara närvarande och synas mycket i sin organisation. Det är så team skapas. Samtal, instruktioner, coachning, att själv praktisera och samtala med olika personer. Det är i dessa mer nakna former som förtroendet kan byggas. När markpersonalen hör och ser vad vd går för.

Även när det hettar till och blir kris ska ledaren längst fram och ta frågor och obehag. Det är i sådana situationer man ser om ledarskapet bär eller brister. Är man van att praktiskt prövas och ta diskussioner så är man bättre förberedd när media dyker upp.

Att se Annan i olika intervjuer och konfliktmiljöer var som att sitta i en lektionssal och lära sig hur man förklarar saker och ting, tar frågor och alltid har en moralisk grund i sitt resonemang. Annan syntes alltid under sina tio år som generalsekreterare och det var också roligt med hans kopplingar till Sverige.

Här är hans Farewell Speech från FN;

https://www.youtube.com/watch?v=9DgivC6G-HM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*