GOD JUL – Årets julklapp inom bostadsbranschen

I år skriver vi historia när vi inför internet som standardutrustning i alla våra bostäder. Det är en julklapp till våra hyresgäster som vi kämpat för i två år och som vi till sist landat tack vare ett fantastiskt samarbete med Jönköpings Energi. Även WiFi i alla våra stadsdelar står på tur nästa år. Vi har just nu ett pilottest på Råslätt som är mycket uppskattat.

Syftet är att utveckla hyresrätten till det smarta hemmet, se till att alla våra hyresgäster inkluderas i digitaliseringen och att vi utvecklar Mina Sidor och appen Yourblock för kommunikation och dialog. Kan vi även spara tid och minska administrationen så är det som lök på laxen. Idag delar alla bovärdar ut hyresavierna i brevlådan en gång i månaden och vi delar även ut hyresgästinformation och sätter upp trapphusmeddelanden etc. Här kan vi förbättra arbetsmiljön och istället använda digitala tjänster och lägga tiden på service.


Idag är det över 30 procent av våra hyresgäster som inte har tillgång till bredband via Wetternet som är stadsnätet i Jönköping. Antingen har man ingenting eller så betalar man dyra räkningar till andra aktörer. Här kan vi ta bort dessa kostnader och det är inget som läggs på hyran. Det handlar om besparingar på fler hundralappar i månaden. Poängen är att alla som vill ha mer köper av Jönköpings Energi som har bättre priser och service. Det liknar Spotify som har gratistjänster och när man vill ha mer så köper man till. Ett modernt synsätt i den digitala ekonomin som få verkar förstå. Att ge och dela är ingen vinst på kort sikt men på längre sikt uppstår nya innovationer och lösningar som ger lönsamhet.

Vi är nästan ensamma om upplägget som bottnar i starka sociala ambitioner att utjämna och inkludera. Vi hittade till sist en lösning där alla vinner, hyresgästerna vinner, vi vinner och Jönköpings Energi vinner. Trippel win-win. Sådana lösningar skapar man inte om man sitter fast i de gamla modellerna och gnäller eller inte litar på varandra. I den cirkulära ekonomin är det långsiktiga relationer som gör att man samarbetar fram lösningar och rentav delar på vinster eller förluster. Man sitter i samma båt och lär av varandra. Den gamla modellen med kortsiktighet, brist på hållbarhet och kvalitet har passerat bäst före datum.

Alla affärer handlar om tillit, förtroende och att våga saker och ting. När dessa saker är på plats kan man i princip utveckla vad som helst. Att samarbeta i nätverk eller i partnerskap är framtidens arbetsmodell. Det går delvis stick i stäv med den traditionella LOU där man inte litar på varandra. Vår lösning med strategiska partneringupphandling i alla våra byggprojekt löser både prispress och djup samverkan. Men det krävs hårt arbete för att nå fram till den punkten.

Från media;

https://www.jnytt.se/article/julklappen-de-far-gratis-internet/

https://www.jp.se/article/vatterhems-hyresgaster-far-julklapp-gratis-internet/

https://www.hemhyra.se/nyheter/internet-blir-standardutrustning-vatterhem/

Här kommer alltså informationen om julklappen som tar oss ett steg vidare mot det smarta hemmet:

Vätterhem har som ett av de första allmännyttiga bostadsföretagen i Sverige tillsammans med Jönköping Energi hittat ett upplägg som erbjuder bredband som en del av lägenhetens standardutrustning. Detta omfattar samtliga närmare 8 650 lägenheter.

Vad innebär internet som standardutrustning?

Det innebär att Vätterhem förser alla våra lägenheter med fri tillgång till internet med en hastighet som uppgår till 2 Mbit/s. Bredbandsanslutningen kräver inget abonnemang mer än att du registrerar dig. Önskar du högre hastighet så köper du detta av Wetternet på samma sätt som idag. Detta är ett frivilligt erbjudande och du behöver inte säga upp ditt nuvarande abonnemang om du inte vill.

Vad kostar det?

Det kostar varken dig eller Vätterhem någonting. Alltså inga fakturor eller betalningar. Jönköping Energi erbjuder oss denna möjlighet i och med att det idag finns en betydande andel hyresgäster som saknar anslutning via Wetternet. Jönköping Energi bidrar genom detta till att utveckla Jönköping digitalt.

Varför bara 2Mbit/s?

Vår avsikt är att erbjuda alla en minsta nivå av bredbandskapacitet, en basnivå om man så vill, så att ingen hamnar utanför eftersom man saknar tillgång till internet. Vi har fört en teknisk diskussion med Jönköping Energi och kommit fram till att denna hastighet utgör en bra basnivå. Med denna kapacitet kan du surfa obehindrat, läsa mail, titta på Youtube, läsa tidningar på nätet osv. Vill du streama TV-program då räcker denna hastighet troligtvis dock inte till för bra bildkvalitet.

Varför gör Vätterhem detta?

Vi tycker att det är mycket viktigt att alla våra hyresgäster deltar i den digitala utvecklingen och inte hamnar utanför. Alltmer av service, utbildning, resor, betalningar sker på nätet och då vill vi se till att alla som inte har bredband ska ha detta. Alltså motverka ett digitalt utanförskap.  Vi anser att bredband är lika viktigt som ett kylskåp eller en spis och bör därför ingå i våra lägenheters standardutrustning. Detta är också ett viktigt steg i arbetet med att på längre sikt utveckla hyresrätten mot det smarta hemmet.

När ska detta införas?

Vi inför detta från den 1 februari 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*