Swedbank – när ändamålet helgar medlen

Det har säkert varit behagliga dagar innan den 20 februari på huvudkontoret på Swedbank med en färgstark och djup personlig VD, som likt en enastående bidrottning, bestämde allt och där medarbetarna var till för henne. Med en alldeles underbar Skandinavisk dialekt gick hon verkligen genom rutan. Det är inte svårt att känna sympati och smittas av hennes goda humör. En annorlunda och glad VD med egen stil.  Det mesta tickade på och solen sken.

Bankens glasbastion i Sundbyberg utstrålar självmedvetenhet, makt och tyngd. Man känner sig väldigt liten när man tittar uppåt och tar in hela arkitekturen. En bank är i princip ointaglig och ska stå pall även i de mest tuffa konjunkturer och finansiella kriser, uppbackade av staten och vi skattebetalare. En bank får knappast gå över styr. Ovanpå allt detta så finns även den knepiga banksekretessen, som innebär att man inte kan uttala sig om någonting, allt är sekretess och hemligt. Det är värre än UD. Det är alltså ointagligt.

MEN någon/några inifrån, kastade en sten rakt genom glaset. https://www.svt.se/special/swedbank/metoden/ Det var någon som fått nog i denna bastion, som inte vill spela med eller stå bakom en systematisk penningtvätt av kriminella från 40 miljarder kronor (bygger på femtio konton från läckan) till oöverblickbara summor. Det var säkert många sömnlösa nätter innan dokumentet gick iväg. Det blev startskottet till den finanshistoria där Swedbank tappat en tredjedel av sitt börsvärde och medvetet blundat för en gigantisk penningtvätt som kan hota bankens existens.

Läckan översänder ett gigantiskt material till Uppdrag Granskning som väljer att sätta av resurser med rätt kompetens och som kan bearbeta detta. Det är ett team på fyra fem personer och efter ett par månader har de kunnat spåra de mest flagranta penningtvätten i modern svensk historia. De värsta korrupta ryska oligarker och amerikanska hejdukare samt Ukrainska presidenten Viktor Janukovytj, som anses som världens mest korrupta president. En kriminell som fick fly hals över huvudet efter att ha plundrat sitt egna land. Alla dessa har använt Swedbank för att slussa pengar till andra länder och skatteparadis. Även den fruktansvärda Magnitskij-affären har kopplingar till penningtvätten i banken. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat hur 150 miljoner kronor från den största skattekuppen av sitt slag i rysk historia passerat Swedbank i Baltikum. I botten ligger ett ouppklarat dödsfall, där skatterevisorn Sergej Magnitskij hittades död i ett ryskt häkte.

Vissa av dessa storskurkar som Iskander Makhmudov, har öppnat flera hundra konton där pengar slussats i komplicerade system till Brittiska Jungfruöarna och Beliz utan att några varningssignalerna ringt. ”De har ingen verksamhet i Estland eller de baltiska staterna. Om de haft detta så ska man säkra upp vem som äger och står bakom dessa företag. Bankerna verkar inte brytt sig eller följt bakåt i ”leverantörskedjan” för att analysera vem det är man har att göra med.

Skälet är sannolikt att det sett bra ut på pappret i första och andra steget, liksom att bankerna tjänat stora pengar på alla dessa transaktioner. Att Swedbanks verksamhet i Baltikum tjänar 13 miljarder på ett år låter fantasifullt med tanke på ländernas storlek. Bara detta skulle få vem som helst att undra och ställa frågor. Att inte Birgitte Bonnesen skulle förstå detta är helt uteslutet för mig. Hon sägs dessutom ha fått rapporter om penningtvätt utan att ha agerat trots motsatsen vad hon sagt.

Att se UG:s senaste program i onsdags är som att se en finansiell thriller. Det är ett mästerverk och när de även lägger ihop Swedbanks penningtvätt från läckan med konton från Panamadokumenten är det journalistik på högsta nivå. Jag har aldrig sett något mer genomarbetat och kompetent reportage (Panamadokumenten var en samling på 11,5 miljoner dokument där Mossack Fonseca dolde kundernas tillgångar i skatteparadis genom brevlådeföretag för att undvika skatt). Även här var det Uppdrag Granskning som fick Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson att avgå efter en spektakulär intervju, när det avslöjades att även han var inblandad i den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca och att undanhålla skatt. En skolexempel på god journalistik som skulle utgöra underlag för alla journalistutbildningar världen över.

Går vi tillbaka till Swedbank så är hanteringen så undermålig att det saknar motstycke. Deras brist på krishantering har förvärrat krisen. Efter första inslaget ville VD inte träffa media. Deras kommunikationschef som inte sitter i ledningsgruppen skickades fram. Det blev inget bra. Inga svar, fler frågor (en kommunikationschef bör absolut sitta i högsta ledningen eftersom allt handlar om förtroende och kommunikation). Sedan behövdes ingen intern granskning eftersom Swedbank reagerar på alla penningtvättincidenter. Banken var ren och agerar direkt. Utan pardon. Agerar var ordet. Därefter behövdes det i alla fall. Även granskningsföretaget tvingades bytas och när rapporten efter tre veckor ?? fanns på bordet sa den ingenting. Bara detta är en miniskandal och att missleda. Istället för att ta ansvar och uppträda seriöst mot aktieägare, medarbetare och media så verkar man tro att det blåser över.

En dag, alltså en dag, innan årsstämman görs en polisrazzia på Swedbanks huvudkontor för att säkra bevis av Ekobrottsmyndigheten. Samtidigt inleds en förundersökning om grovt svindleri och samma dag sänds Uppdrag Gransknings nya reportage som visar att Swedbank troligtvis har farit med osanningar till de amerikanska myndigheterna kring penningtvätt. Då är det allvarligt. Till detta kommer nya avslöjanden och penningtvätten är nu uppe i nästan 100 miljarder kronor enligt Swedbank själva.

Det visar sig också att det funnits flera rapporter som påvisat penningtvätt men att dessa personer sparkats och att rapporterna aldrig redovisats till styrelsen eller andra.
När årsstämman går av stapeln, det byts lokal ett dygn innan, har Swedbank förlorat 60 miljarder SKR i börsvärde på cirka en månad. Nu står banken inför ett svindlande scenario. Det kommer bli flera långvariga juridiska processer som kommer att kosta allt ifrån 20-50 miljarder SKR om det verifieras att Swedbank under decennier har använts som en penningtvätt-bank. Detta kommer att påverka banken i flera år framåt.

På årsstämman entledigas VD men hela styrelsen får ansvarsfrihet. Ett fullständigt barockt beslut. Styrelsen är den som har det yttersta ansvaret för kontroll, beslut, inriktning och uppföljning och i synnerhet allt kring penningtvätt. Hela styrelsen förefaller helt duperad eller djupt okunniga i ett sådant stort företag. Sannolikt kommer en ny bolagsstämma och jag gissar att hela styrelsen är borta inom några få månader.
Eftersom jag själv känner många hederliga och enormt duktiga personer på Swedbank, så lider jag med dessa. De är framgångsrika och sköter verksamheten otroligt väl och med högsta tänkbara moral. Tänk att kanske max 50 personer av 15 000 medarbetare, kan försätta en av landets största banker i en total varumärkeskris och sannolikt böter på tiotals miljarder kronor eller mer. Här krävs verkligen att man går till botten för att förstå hur något sådant här ens kan uppstå.

När VD och styrelseordföranden konfronteras med Uppdrag Granskning har de absolut inget att säga. Bara tomma ord om banksekretess eller inget alls. Detta är helt förbluffande. Banken skulle naturligtvis förklarat hur många miljontals konton och transaktioner som sker dagligen. Hur svårt det är att gå bakåt och forska i vem som äger vad. Liksom förklarat att det sannolikt är ett gigantiskt branschproblem som alla är djupt insyltade i. Istället sägs inget och styrelsens ordförande har inte läst rapporten som hotar bankens existens. Krishanteringen är ett skolboksexempel på när allt går snett och exempel på hur man inte ska göra.

Penningtvätt börjar i stor skala när de kriminella har F-skattsedel istället för sedelbuntar i fickan. Det betyder att mutor och korruption sker över fakturor och in- och utbetalningar. Blir du stoppad i tullen krävs en muta. Förr var det 100 dollar i näven.  Idag skrivs en faktura ut från ett logistikföretag som sedan får in pengarna på sitt konto via Swish. Det är sedan dessa pengar som sätts in i Swedbank och som sedan flyger iväg till olika skatteparadis där det inte finns någon skatt. Men det kan även vara pengar från indrivning, företag som plundrats, kidnappning, våld, eller där skattemedel från företag stjäls. Det är därför mänskliga rättigheter är så intimt förknippat med penningtvätt.

Allt prat om banksekretess och att man är ren har effektivt gjort att man vaggats in i tron att svenska banker sköt sig. Detta har dessutom Birgitte Bonnesen lyft i omgångar. Swedbank jobbar inte som andra företag, alla kunder har kopplingar till landet och verksamhet i landet. Tyvärr ser det faktiskt ut som hon vilselett alla och faktiskt ljuger. Hon vet definitivt mer än vad hon säger eftersom det var hon som levererade kanonresultat år ut och år in som chef för Baltikum. Jag tror att det som kommer fram om henne inte blir några roliga porträtt, trots att hon inte ångrar något.

Summa summarum; så hoppas jag att Swedbank klarar allt som man har framför sig med en ny ledning som går tillbaka till sina rötter. Jag lider med alla duktiga medarbetare som måste utstå detta. Jag hoppas att man omgående byter ut styrelsen och inleder en riktig extern granskning och lägger alla korten på bordet. Fel har begåtts och vi ämnar vidta detta. Det är ett branschproblem. Det krävs nästan en vitbok och att gå tillbaka till den genuina företagskultur som finns.En stor eloge till läckan och Uppdrag Gransknings kompetens som lyckats avslöja detta. Ett mästerverk som går utanpå det mesta. Jag brukar inte sällan var kritisk till Uppdrag Granskning på grund av att de hårdvinklar och skapar sin egen dramaturgi som inte speglar hur komplex verkligheten är. Men detta reportage är det bästa jag någonsin sett. Det visar också på hur media numera jobbar i internationella nätverk och med extremt duktiga partner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*