Glad Påsk – ha en skön stilla vecka och passionsvecka

Påsktider är antingen grått eller grönt. Det beror på när den infaller och det är ingen enkel matematik. En minnesregel är att påskdagen är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagsjämningen som alltid infaller den 21 mars. Det är alltså månen (gamla beräkningar med tabeller av metoniska fullmåne) som styr och dagarna kan slå från 22 mars till 25 april. Det innebär alltså att vi har en ganska sen påsk i år. Konstigt att så gamla regler styr dagens moderna samhälle.

Påsken inleds egentligen med en fasta som pågått i 40 dagar innan själva påskafton. Vid den här tidpunkten börjar man känna suget av mat. Symbolen för påsken är ägget som står för livets återfödelse efter vintern. Påskveckan som även heter stilla veckan eller passionsveckan inleds med palmsöndagen som är berättelsen om när Jesus rider in på åsnan i Jerusalem. Därefter följer blåmåndag, vit-tisdag, dymmelonsdag, skärtorsdagen, långfredagen och påskafton. Vilka härliga namn och karaktär. Dramaturgin i påsken går heller inte av för hackor. Det är intåget, sista måltiden, vandringen på Golgatan och korsfästelsen, död, uppståndelsen och hoppet. Livets essens på en vecka. Det tål att reflekteras kring.

Påsken 2012 drog jag igång denna blogg www.hammerth.se. Den är alltså sju år gammal och det har verkligen runnit en del vatten under broarna sedan dess. Att ha en blogg kräver prioriteringar men mest är det stimulerande. Jag skriver numera ett inlägg i veckan och det mesta koncentreras kring ledarskap, fastigheter och bostadsfrågor samt samhällsföreteelser. Detta är den 430 inlägget. Det vill säga cirka 60 inlägg per år i sju år.

En blogg tar cirka två till tre timmar och jag försöker hela tiden ha något klart budskap som ger mottagare något matnyttigt att ta med sig. Ibland har jag hur många idéer som helst och ibland råder idétorka över långa tider. Eller så har man ingen lust att skriva. Just nu går jag och bär på en svit kring Brexit, Dramatens haveri, det nya politiska landskapet, den frivilliga golfaren, motivation för motion, spelutvecklingsföretag, klimatkrisen, Bergmanveckorna och elbilar.

Bloggen fungerar bäst om man är väldigt aktiv och skriver eller gör inlägg varje dag. Då går besöksantalet upp till ett par hundra per dag. När man gör färre inlägg, typ en gång i veckan, ligger besöksantalet på cirka 50-70 personer eller cirka 2 000 individer per månad. Om man vill höja nivån går det faktiskt att pricka in vad som är på tapeten och skriva om dess teman. Då väller det in folk. Dessa strömmar är som följa-John. Bäst är att skriva om något som kommer inträffa ett par dagar innan det sker. Exempelvis skriva om grisens år (det kinesiska horoskopet) den 26 december, det vill säga ett par dagar innan årsskiftet. När väl nyårsnatten sker så kan man få 10 000-tal träffar på grisens år. Det handlar alltså om att förebygga och ligga steget före. Att förstå vad som kommer att inträffa inom en månad. Jag har även tänkt blogg om olika finansiella placeringar och aktietips men inte haft tiden eller intresset.

Dessutom lär man sig ganska väl vad som funkar och inte fungerar. Allt kring kyrkan och religionen som denna blogg inleds med är helt meningslöst. I vår sekulariserade värld så blir det inga träffar på pilgrimsfärder medan man kan få tusentals träffar på hur mycket man tjänar eller bloggen vinst. Udda ledarskapsfrågor eller psykologi går också som tåget liksom bra samhällsanalyser, det ”säljer” som smör i solsken.

Detta lär man sig ganska snabbt som bloggare. Jag gör numera precis tvärtom. Struntar i alla klick och vad man vill läsa. Jag skriver för egna nöjets skulle och försöker bara skriva om sådant som liksom flyter upp inom mig. Utan att ta hänsyn till vad som är populärt för stunden. Jag vill gärna ha min egen stil och stå för det som reflekteras inom mig. Då brukar det bli bra kommunikation.

Bloggen bygger också upp en form av virtuellt självbild som inte stämmer med den person man är. Bloggen ger en större och skapare bild av personen än den man är. Dessutom är den redigerad och väl tillrättalagd. I den bemärkelsen är den instrumentell. Har alltid ett tydligt syfte och vill positioner sig och visa att man är duktig och smart.

Jag ska försöka ta bloggen till en ny nivå och mer skriva om saker som finns i vardagen men som man går förbi eller inte lägger märke till. Stora saker som sker utan att vi är inställda på att uppfatta detta. Det behövs väldigt lite för att rucka på människors vanor och föreställningar. Det behövs inte mycket förrän någon tycker att man är lustig eller att det tar hus i helsike. Det kan till och med täcka med ett ord eller en bild. Se bara på Pussy Riot som verkligen kan reta gallfeber på politikens makthavare.

Så smids planerna under den stilla veckan som just nu pågår. Det är en fin vecka och där vädret ser ut att bli varmt och skönt. Jag önskar alla en Glad Påsk som man säger och det säger man även i San Francisco Palo Alto också.

Ps, världen förändras oavbrutet och allt är en förändring. Det är detta som är det stor skådespelet och påskens högtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*