Seriös galenskap inom accepterade ramar är en bra managementmodell

Det slår mig när vi är i P4 Jönköping studion och sjunger ”Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!” och överlämnar vårt bidrag till Musikhjälpen på 20 000 kronor att detta är lite udda. Det var faktiskt ganska skojigt att de släppte in 40 tomtar i studion helt oplanerat. Eller när vi springer omkring på stan som jultomtar och önskar alla vi ser en riktigt god jul. Det är oväntat och kräver visst mod när vi blir igenkända. https://www.jnytt.se/article/har-springer-tomtarna-genom-city/

Alla människor vi möter tänds emellertid upp, vaknar till liv och det blir mycket skratt när vi ger kramar och delar ut frukt. Tomteloppet blir en snackis och är kulmen på en insamling som pågår under en vecka med roliga utmaningar för många medarbetare. Stollerier som ger energi och skapar ett större VI. Vi skojar och skrattar tillsammans och detta sänker trösklar. Ibland handlar det mer om hur vi säger något än vad vi säger. Oftast är de flesta organisationer så otroligt korrekta och ultraseriösa att inget kan växa i denna miljö. Lite galenskap och att verkligen bjuda på sig själv gör att de flesta medarbetare förstår sig på ledarna. Trösklarna sänks, vi är platta på riktigt och alla är med.

Den andra ytterligheten är att vi tillsammans med forskareliten håller att ta fram ett världsunikt autonomt hus, ett off-grid, som inte har några anslutningar till elnätet, fjärrvärmenätet, VA-nätet, fibernätet, WiFi-nät, avfallshanteringen. Allt byggs upp lokalt med AI och nya styrsystem. Just nu finns ingen som fått ihop alla delsystem till ett mastersystem som kan driva en sådan självförsörjande fastighet i hela världen. Här har även energimyndigheten gått in med pengar för att vidimera och verifiera med olika simuleringsmodeller. Eller för den delen när vi tar fram nya idéprogram för våra stadsdelar som fungerar som ”stadsbyggnadsplaner” för de kommande tio åren. Detta har få eller inga gjort. Här sammanför vi allt underhåll, alla investeringar, alla projekt och satsningar med en klar finansiering. Denna förpackning är ny för oss själva. Att ta sådana steg är andra sidan av tomtelopps-myntet.

I de båda ytterligheterna krävs ett seriös förhållningssätt från hela organisationen. Men också mod till stolleri och att våga bryta sig loss från strukturer, rutiner och processer som ibland blir hinder istället för möjligheter. Det seriösa väger alltid tyngst i en organisation så ibland är det bra att gå utanför boxen och utmana med stolligheter.

Jag tänker på detta när jag ser Boris Johnsson i aktion. En både intelligent och galen person i en och samma personlighet. En person som britterna ändå tar till sitt hjärta. Kanske behövs båda kombinationerna för att kunna bryta igenom och skapa band med sina väljare. Jag tror det finns mycket att lära sig av Johnsson, när det gäller hans sätt att läsa av och göra spektakulära saker inom acceptabla ramar. Samtidigt som han kan bedriva en väldigt seriös politik och utmana olika falanger (Här är en bra artikel om honom från SvD Erica Treijs, Elisa Amorelli).

Johnsons väg från ”pajas” – till ”global superstjärna”

Boris Johnson har gått från maktlysten clown till storsegrare i det brittiska parlamentsvalet. Här är tre tunga skäl till att Boris Johnson lyckades kamma hem Tories största majoritet på 30 år.

Det krävs mod, humor och ett uns otyglad galenskap. Scenen ur den brittiska kärlekskomedin Love Actually är legendarisk och många tårar har fällts när filmens Mark försöker förklara sin kärlek till Juliet med hjälp av julmusik och en bunt handskrivna skyltar.

Med Boris Johnson på trappan trånandes efter röster, blir känslan i magen en helt annan. Men parafrasen och blinkningen till Hugh Grant, som varit tydlig med att han är emot brexit, verkar ha funkat. Boris Johnson har som bekant utklassat all form av motstånd.

Han är en färgstark politiker, som ofta beskylls för att tumma på sanningen och han har ett antal skandaler i bagaget. Medier över världen har bland annat rapporterat om anklagelser att han ska ha tafsat på två kvinnor och delat ut offentliga medel till en älskarinna.

Av politiska motståndare utmålas han som en maktlysten pajas, men med facit i handen så är han vad en klar majoritet av det brittiska folket vill ha. En premiärminister som gärna bjuder på sig själv och som kanske vore roligt att svinga en bägare tillsammans med. Men att kalla Boris Johnson en man av folket är att gå för långt. Det menar Adrian Wooldridge, politisk redaktör på The Economist i videon ”Who is the real Boris Johnson?”.

”Han är på många sätt en välkänd figur, färgstark, med en tydlig personlighet. En global superstjärna”, säger han. Enligt Wooldridge är Johnson en person som många väljare tror att de förstår sig på. Men att när man verkligen analyserar hans offentliga person så kompliceras bilden snabbt.

”Det finns tydligt två Boris Johnsons – en är den öppna globalisten, en liberal som är för öppen immigration. Den andra är nationalisten, populisten och ledaren för den mest konservativa falangen av partiet.” Och ingen av dessa ”Borisar” är tillkommen av en slump, utan snarare delar i en väl uttänkt strategi.

Heller är han är knappast en man av folket, utan tydligt en del av den brittiska överklassen. Redan som liten frotterade han sig med kungligheter och andra framtida ledare på klassiska utbildningssäten som Eton college och Oxford university, för att sedan ge sig in i journalistiken. Där gjorde han sig snabbt ett namn, utan att alltid ha sanningen på sin sida.

”Men han får människor att känna sig sedda”, fortsätter Adrian Wooldridge.
Att det inte finns någon motsvarighet till Boris Johnson på den svenska politiska scenen är uppenbart. Samtidigt som vissa personlighetsdrag – verkliga eller inövade – verkar fungera lockande på väljare i vår tid. Som opolerad ut och insida, flödande temperament, humor och en osökt förmåga att påvisa avstånd från den elit de själva tillhör.

Repliken (Get Brexit Done) har upprepats om och om igen sedan han i somras tog över makten i Toriespartiet efter premiärminister Theresa May. Johnson satsade på att göra brexit till den enda valfrågan – och lyckades därmed håva in röster från alla som var trötta på brexitkaoset. Till och med många Labourvälljare uppges ha köpt hans valslogan bara för att, tja, Get Brexit Done. Få brexit avklarad. Komma framåt. Se slutet på tunneln.

Premiärministerns hårda retorik kan också ha spelat in. I september sa han att han heller ”skulle ligga död i ett dike” – än att skjuta upp datumet för det brittiska utträdet ur EU. Under segertalet i centrala London på fredagsmorgonen fortsatte han på samma linje.
– Vi klarade det, vi bröt dödläget, säger han framför jublande åskådare.
– Men denna majoritet kommer vi äntligen genomföra brexit. Nu är brexit obestridligt. Inga om, inga men, inga kanske.

Samtidigt ställer sig nu många frågan om allt hade varit annorlunda – och Johnson fått sig en rejälare match – om Labour hade lyckats skaka av sig Jeremy Corbyn.
Labour gjorde sitt sämsta val på många årtionden och från flera håll pekas Corbyn ut som syndabock. Till skillnad från Johnson anses han ha kört taktiken ”stoppa huvudet i sanden” gällande brexitfrågan. En icke framgångsrik strategi skulle det visa sig – speciellt när i princip alla andra såg det som huvudfrågan.
– Jeremy Corbyn var en katastrof för Labour, alla visste att han inte kunde leda arbetarklassen, säger den före detta Labourministern Alan Johnson, till The Guardian.
I stället för brexit fick Corbyn valet att handla om de konservativas åtstramningspolitik och nedmontering av det sociala skyddsnätet.

Även detta var en rentav förödande taktik, tycker Ruth Smeeth som i BBC:s radiosändning besviket konstaterade att hon förlorat sin valkrets Stoke-on-Trent North, på grund av honom.
– Det handlar inte bara om partiet, utan om hela landet. Folk lider och har det oerhört jobbigt under det konservativa styret. Och trots det förlorar vi. Det är hans val och hans politik och hans osäkra besked som ligger bakom. Han borde avgå. Han skulle ha avgått för många, många månader sedan, säger hon.
De preliminära siffrorna pekar på att Labour får sämre siffror än på många årtionden, och det minsta antalet mandat i parlamentet sedan 1935.På fredagseftermiddagen meddelade Corbyn att han kastar in handduken, och att en ny ordförande väljs i början av nästa år”.

Fin dikt:

I DAG DÅ, I MORGON SEDAN

VAD LIVET GIVIT HAR DU REDAN

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*