Kris och möjlighet i Cornavirusets spår

Det är orostider just nu. Coronaviruset finns på världens alla läppar och media spränger nästan sina egna ramar. I Expressen pumpas det på med distinkta avsnitt om Corona Utrikes, Corona Sverige, Corona Röster, Corona Granskning, Corona Sport, Corona Experter, Corona ekonomi, Corona Tänka på och Corona Politik osv. Att media har all time high är ingen överdrift. Kanske kan detta bli en välbehövlig renässans för gammalmedia som fortfarande har råd med ordentlig källkritik, objektivitet och ansvarig utgivare till skillnad från rykten och sociala medier som har värre spridning än viruset själv. Det är ett gyllene tillfälle för traditionell media att flytta fram sin positioner och kanske positioner sig på ett nytt och annorlunda sätt. De säkra medierna.Det är även jobbiga tider på jobbet och i all verksamhet. Trycket på arbetsuppgifter har flerfaldigats. Mängder med nya problem dyker upp som kräver snabb lösning. I denna virvel och flodström gäller det inte bara att simma snabbare. Det gäller att kliva upp på land och sätta sig på en kulle och beskåda floden där alla simmar.  Att få överblick och förstå vad som händer. Att börja prioritera, välja vad som är viktigast och hitta nya innovationer i detta krisläge.

När saker går fort så har Sverige ytterst svårt att hänga med. Vi fastnar i myndighetstrasslet och försöker var förnuftiga och lugna. Bra dygder när allt puttrar på men bristfälligt i skenande förlopp. I kriser är det nog mer rätt att ta till storsläggan än att göra för lite. Att göra för lite är oerhört dyrt i en kris oavsett hur väl vi tänkt, faktabaserat och hur förnuftigt det än kan förefalla. Plötsligt kommer ny information som ruckar på gamla sanningar och då finns inga marginaler längre. Jag gillar aldrig de som gnäller och är efterkloka när man kan se allt i backspegeln. Det ända jag kan konstatera är att Sverige skulle skickat alla i karantän som kommer från smittade länder omedelbart för att vinna tid. Det gjorde jag själv och tre medarbetare åkte direkt i karantän för att säkerställa att ingen smittspridning kan ske till övriga organisationen. Så gör man i Nya Zeeland och Israel samt numera även i USA med flera. Eftersom smittan kräver kontakt och är en droppsmitta. Här åkte folk till jobbet även om de kände sig hängiga och var lätt förkylda berättar DN, DI, SvD och Aftonbladet. Många kom inte fram på 1177 och då var man på jobbet istället.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten var ungefär; om man var frisk gå och jobba och om man var förkyld var hemma några dagar och avvakta. Sedan kör på. Nu är det flera fall i Stockholm som blivit sjuka och inte varit på någon resa. Dessa har alltså blivit smittade av de som rest. Hela Europa har gjort på samma sätt. En historisk dyrköpt underskattning som kan radera tillväxten och leda till en långvarig ekonomisk recension. Min enkla gissning är att det kommer mängder med skärpningar, kring sociala kontakter, för att inte hamna i den Italienska situationen.

Det finns alltså två tydliga strategier, försöka bekämpa och bromsa spridningen eller acceptera att det inte går att bromsa och låta befolkningen bli smittad för att skapa en flockimmunitet. Vilken väg är rätt – det är en intrikat bedömning. Jag föredrar alternativ ett.

Stämningsläget just nu känns helt paralyserat. Det är mycket bredband som används och mobiler, paddor och datorer går för högtryck. Nyhetssändningarna har också fått ett uppsving. På Stockholms gator är det tomt och i butikerna gapar hyllorna tomma på vissa varor ungefär som i Ryssland på 1990-talet. Folk hamstrar och buffrar upp när land efter land stänger ner. Man gör det man kan. Det känns att det ligger en stor oro i luften och då biter ingen vetenskapa utläggningar utan här gäller det att kommunicera med uppriktighet, känslor och alternativ. Just psykologin gör att finansmarknaden åker berg- och dalbana. Ena dagen tio procent ner, för att nästa dag vända uppåt tio procent. En väldigt nervpåfrestande resa. Denna nervositet fortplantar sig till andra områden. Pengarna styr även här liksom psykologin.

Detta förmedlar oro och det gör att folk drar i handbromsen och avvaktar hemma. Just nu går det inte att åka till USA, inte ens till Danmark, Italien, Polen, Slovakien, Ryssland, Spanien osv. Resebranschen går på knäna, liksom hotell, restauranger och anknuten verksamheter.  Ytterst tråkigt. Begräsningar för folksamlingar drar ner ridån för idrottsevenemang, kultur, mässor, event, konferenser osv. Detta påverkar idrottsföretag, TV-sändningar och reklam, kulturinstitutioner och så vidare. Ett köpcentrum idag är ödsligt och många butiker har det svårt redan innan viruset slog ner.

Psykologin blir en drivkraft som påverkar verkligheten och verkligheten påverkar psykologin. Det mesta blir självuppfyllande. Frågan är; hade vi kunnat begränsa detta i ett tidigt skede genom annan krisberedskap? En sak är helt säker. Arbetslösheten kommer att skjuta i höjden och många branscher kommer att varsla undre de närmaste veckorna. Jag lider med många småföretag som kommer att få problem med kassaflödet och att betala sina räkningar i tid. Detta kommer att ske även om regeringen skickar miljarder till bankerna.

Tecknet för kris i Kina är både kris och möjligheter. Det går att tolka olika men jag gillar detta synsätt. I varje utmaning finns ett frö till det nya, precis som i Yin och Yang. Uppkrupen på kullen ser jag faktiskt några intressant saker att tillvarata och dra lärdom av.

Nu när alla ska jobba hemifrån måste Skype eller Teams (webbinar) fungera på riktigt. Fler ska in på möten som är digitala och ljud och bildöverföring måste fungera. De mesta sker över datorer och de fysiska mötena ersätts och blir digitala. Besöksförbud, reserestriktioner, bara små sammankomster kräver ett annorlunda beteende. Även fildelning och lagring av information med andra företag krävs. Detta är i grunden väldigt bra. Det sätter fokus på att arbetsplatserna tar sista steget och blir helt digitaliserade. Alla tjocka pärmar kan köras till återvinningen och skrivborden blir sopprena. Detta ger på sikt en bättre informationshantering och bättre struktur över informationen.

Jag uppfattar att det finns ett enormt behov av att hantera information rätt. Vem äger och bestämmer om information och dess olika delar, vad är information och vilka informationssystem är viktigast. Är det verksamhetssystemet (ISO-systemen), intranätet, hemsidan, fastighetssystemet, ekonomisystem osv. Här saknas ägarskap och en klar struktur vem som bestämmer. Detta är grunden till att det slinter i digitaliseringen innan viruset gjorde sitt intåg. Nu måste dessa frågor hanteras fullt ut när fler kommer jobba på distans vilket är bra. Det innebär också att arbetssätten och processerna behöver definieras och göras om. Allt detta kan stärka organisationen och kan effektivisera vad vi gör på kontoren.

Kanske kommer också en tankeställare till många nu. Behöver vi konsumera som vi gör. Behöver vi riva ut ett relativt nytt köket när vi köper en ny villa.  Behöver vi konsumera kläder som sällan används eller resa oavbrutet. Behöver vi hela tiden möta nya intryck eller kan vi ta tillfället i akt och återanvända och bli mer noggranna med vad vi konsumerar. I så fall gör vi jorden en tjänst. Bara det att flyget minskar, fabrikerna i Kina låg nere, så märks detta på olika satelliter. Den sociala hållbarheten att människor hjälper varandra, pratar med varandra och kan dela saker är också positivt och en stor möjlighet. De gröna frågorna borde få en mer framskjuten roll i takt med att man pratar mer om självförsörjningen av livsmedel, produktion av inhemska varor och att stärka produkter som är närodlade. Här borde det ligga stora möjligheter att öka exempelvis gårdsförsäljningen med nya innovationer.

Tyvärr har Folkhälsomyndigheten sagt saker som varit helt fel och som man på ett schysst sätt medgett var fel. Smittan skulle klinga av i början av denna vecka. Istället har den eskalerat och nu är prognosen fram till sommaren och en körare till hösten. Ett mycket stort pendelslag på en vecka. I Sydkorea har man fått en utplaning av epidemin när man gjort masstester typ Drive-through-kliniker och skickat i karantän. I Sverige slutar man med att testa brett och fokuserar på riskgrupper och sjukvårdspersonal och andra viktiga personalgrupper. Alltså mycket smalare och mer koncentrerat. Detta går helt i tvärs mot WHO. Svårt att veta om detta är rätt eller fel väg. Grannländerna stänger skolor och här hemma är de öppna. Rätt eller fel. Danska hårdhandskar med stängda gränser även mot Sverige, stängda skolor, museer, evenemang max till 100 personer möter Svenska silkesvantar med få restriktioner (sammankomster över 500 personer, karensdag och inga läkarintyg efter sju dagar). Liksom att UD ikväll avråder alla utlandsresor. Vem gör rätt? Här finns många saker att lära av när olika nationer gör helt olika bedömningar. Det sägs att man har olika nivåer på smittan, men Norden känns ganska homogen och likvärdig. Priset lär bli enormt för den som gör fel.

På ett företag är det VD som kommunicerar när det kör ihop sig och leder eller aktivt deltar i krisledningen. Beslut måste fattas som ger snabb vägledning oavsett om de är positiva eller negativa. Nu finns möjligheter för ett stort politiskt ledarskap att svetsa ihop nationen och skapa en ny samhällsordning som styr mot utveckling och hållbarhet. Att hitta ett rätt tilltal och ge lugn och trygghet. En god krishantering som skedde vid Tsunamin av Lottie Knutson som då var kommunikationschef på Fritidsresor gav ett starkt eko och mycket beröm för bolaget. Här ligger en stor politisk möjlighet.

Att Kina lyckas bygga ett nytt sjukhus med byggmoduler på sju dagar för 2 600 patienter är sannolikt ett inofficiellt byggrekord som aldrig kan slås. Makalös bedrift. Det visar vilken kapacitet människan har i kriser och att det går fort om man vill och hoppar över de vanliga hindren. Att stänga ner hela Italien, sannolikt helt rätt, slog ner som en bomb. I detta känslofyllda land med så många sociala möten, har en sådan inskränkning tydligen fungerat. Det visar på enastående anpassningsförmåga. Att människor rättar munnen efter matsäcken.

Runt om i sociala medier sluter människor upp -redo att hjälpa varandra. Vet inte hur många grupper som går varma just nu. Detta är nytt och bryter säkert isen för anda sammanhang. När folk kommer samman så ökar tryggheten och tilliten till varandra. Detta är positivt och ger nya möjligheter kring boinflytande, att vara med och påverka där man bor.

Nu är det dags att hoppa ner i floden igen. Vi har kört krisledning varje dag de senaste tre veckorna. Vi tar emot alla frågor och publicerar våra svar på intranätet. Vi förebygger och bygger olika scenario för vad som kan inträffa. Vi kommunicerar med våra hyresgäster över Mina Sidor, hemsidan, mail, brevlådan och muntligt på våra kontor eller över telefonen. Frågorna är jättemånga men när man får svar så fungerar det mesta. Vi har lärt oss massor av krisen och justerar hela tiden i vår organisation. Att ligga steget före ger övertag och säkerhet inför nya frågor.

Nästa vecka ska alla chefer skala fram och hårdprioritera vad som är absolut mest nödvändigt att utföra, verksamhetskritiskt, på en lista. Prio 1,2,3,4 osv som baseras på att vi bara har tillgång till halva organisationen. Sådan arbetsuppgifter skapar nyttiga tankar kring vad vi gör, vad vi kan välja bort och om det är nödvändigt det vi gör. Kan vi släppa saker som är mindre viktiga eller rent av välja bort dessa helt och hållet. Kris och möjligheter i Coronavirusets spår.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*