Midsommar 2021

Det är den 25 juni 2021 och det är själva midsommarafton. Till slut så kommer man alltid fram. Här på västkusten är det nog det bästa vädret med sol, lätta moln och ljumma vindar. Det är väl denna dag som egentligen är vår nationaldag, då många klär upp sig, har blomsterkransar i håret, långborden dras fram, hela tjocka släkten trängs ihop i partytälten, det sjungs och snapsas och vi går liksom in i sommaren och naturens förtrollande värld. Midsommarveckan med sitt unika ljus är även en bra stund för självreflektion. Att hoppa upp ur strömmen för ett ögonblick och bege sig till berget för att få överblick, nya perspektiv och summera. Det har varit två intensiva och inspirerande månader med en ny organisation, nya fantastiska kollegor, ett fullständigt unikt fastighetsbestånd, nya frågor och utvecklande arbetsuppgifter. Det var helt rätt med ett jobbytet och ett nödvändigt beslut så här efteråt. Jönköping var klart och med ambitionsnivån hos kommunen att det är tillräcklig att vara i mitten blev energilöst och oklarheter kring vem som styr, gjorde inte saken bättre. Precis det omvända gäller nu. Upp i tabellen och skapa en bättre välfärd och en bättre samhällsnytta.

Staden här är inte perfekt men så otroligt charmig och karaktärsfylld. Det är en internationell stad med alla sina spårvagnar, sina elledningar i luften, lampor, stora båtar som går långt in i älven, stora internationella koncerner och många olika nationella skolor. Ovanför skriker fiskmåsar och trafiken är påtaglig. För oss löpare så är det intervallträning hela tiden med backar upp och ner. De olika och personliga stadsdelarna bidrar till kontraster och mångfald. Även parkerna har ett internationellt snitt som Slottskogen och Botaniska trädgården samt Änggårdsbergen. Dessutom så ligger allt inom cykelavstånd. Nästan alla våra stadsdelar ligger med spårvagnen utanför dörren. Här finns nästan det hållbara resandet i sig själv. Dialekten är go och vädret skiftar snabbt.Fiskebutikerna är sagolika.

Det känns med andra ord som jag äntligen landat och nu ska jag ta upp skrivandet ordentligt när alla praktiska frågor är lösta. I samband med att man byter stad, boende, jobb, vänner, mobiler, system och behöver skaffa sig nya abonnemang så är det som om man omstartar livet. Bara att hitta alla befintliga inloggningsuppgifter till appar, sociala medier, konton till olika abonnemang är nästan omöjligt. Liksom att hitta rätt till alla nya mötespunkter. Men allt går med lite envishet och jävlaranamma.

I Götet blir det alltså mycket skrivande, det ligger i stadens anda. Därför har jag uppdaterat bloggen för fjärde gången och låter den nu vara enkel och ren. Det är jättemånga som besöker så därför känns det angeläget att publicera ett blogginlägg minst per vecka. I helgen ska jag förbereda en krönika om självstyrande och självförsörjande hus. Titta gärna in på den nya hemsidan: Home – Yeah! (yellon.se)

Efter många herrans år som huvudansvarig och ledare så är detta mitt sista ledarskap (lite spår av Herman Hesses roman Glaspärlespelet),kring Knecht och ”Magister Ludi”). Ett jobb som inte är någon slump. Jag har ansträngt mig för detta. Att kunna bidra till att andra utvecklas och känner stor meningsfullhet i sitt jobb trots tuffa utmaningar. Det är lustigt när man kommer till denna punkt. När man liksom gett upp sitt eget strävande och bara koncentrerar sig på att få andra att bli bättre och lyckas med sina projekt. Rädslan att göra fel är borta, rädslan att inte räcka till är borta och rädslan att inte lyckas är borta. Detta har ersatts med tillförsikt, viljan att verkligen förbättra och känslan av att vi kommer att lyckas med våra åtaganden.

Ledarskapet är inte så mycket krångligare än så. Det är nog så modet växer fram. Det finns sällan från början, utan behöver destilleras fram genom många olika motgångar och lärdomar. Min grundidé är att skapa en familjär ton, en grundstämning som bygger på rättigheter och skyldigheter. Där vi har tydliga normer och är vänliga inför varandra. Fokuserar på det positiva och det bästa hos varandra. Där man ger tips, idéer, uppslag och håller ihop ramverket så att våra aktiviteter jobbar för varandra och i samma riktning. Det är det viktigaste. Riktningen, synkningen och att vi alla tar ett personligt åtagande för teamet.

Att få leda ett så fint fastighetsbolag är också helt unikt i landet. Det är ett privilegium utan dess lika. Hela vårt bestånd i Majorna och Kungsladugård är fantastiskt och nästan overkligt. Av våra cirka 20 000 bostäder så finns drygt 7 000 här i dessa unika bevarandeområden. På Hisingen har vi Slottsberget som är tappa-andan-wow-hus. Det är så extremt fint liksom våra prisade hus vid Sannegårdshamnen direkt vid älven. På Selma Torg bygger vi nytt och smart och runt Backa har vi helt renoverade hus. I Tynnered som är ett särskilt utsatt område så bygger vi just nu nya bostäder, centrumet utvecklas med nya hus, Stena Fastigheter (är det Sveriges bästa privata värd?) har byggt mycket bra i området och Bostadsbolaget gör bra ifrån sig. Våra hus är i gott skick och hela området är välskött och andas stabilitet. Detta ska bli första området som ska bort från polisens lista. Vårt nästa område är Bergsjön och Gårdsås som ligger vägg i vägg. I Gärdsås pumpar vi in investeringar och renoveringar som verkligen lyft området och nu backar vi upp med stora sociala insatser. De hus som vi lyft blir jättebra. Hela stadsdelen ska utvecklas till en destination och även här finns Spårvagnen med slutstation.

I central stenstaden har vi också så fina paradhus att det är smärtsamt. Här vill man definitivt bo alla dagar i veckan. Vi har fina bestånd i närförorter som Kortedala, Högsbo och Eriksbo plus Fjällbo. Blandad bebyggelse med jämna och hög nivå, stundtals spetsnivå. Även här byggs det. Så här kan jag hålla på i evigheter. Inget bolag har samma kvaliteter eller arkitektur i landet. Vi har även tagit fram en fin bok om just vår arkitektur.

I nästan allt, hur bra saker och ting är, så finns det såklart utmaningar och problem. Livet är dubbelt och oftast paradoxalt. Både svart och vitt. Vinster och förluster och med- och motgång. Ibland är det bäst att ha tydliga mål och veta vägen, ibland är det bäst att improvisera och bara låta känslan styra. Däremot är problemen inte större än att dessa går att lösa tillsammans. Det ska bli roligt att försöka sikta mot stjärnorna och bli Sveriges bästa hyresvärd när det gäller kundnöjdhet, medarbetarnöjdhet, ekonomi, byggtakt, renoveringstakt, produktnöjdhet, klimatomställning och social hållbarhet. Det blir tufft, krävande och förskräckligt jobbigt men också helt underbart. Varför ska man inte satsa på detta när kapaciteten finns? Är det någonstans i landet som kampviljan finns liksom energin så är det i Götet. Där vi tillsammans med duktiga Poseidon, Bostadsbolaget, Göteborgslokaler, Byggutveckling, Gårdstensbostäder och Egnahemsbolaget ska leda bostadssverige framåt. Vi är en unik koncern med Framtiden som lok och nu börjar kuggarna kroka in i varandra och då blir det utväxling. Bara i år blir det 1 500 bostäder levererat. Vilken prestation (jag har ingen del i detta). Vi har som ända kommun tagit befälet och sätter av 11 miljarder SKR för att plocka bort våra stadsdelar från Polisens lista över utsatta områden. Tala om att gå från sound to thing. Vem gör detta? Ingen jag vet.

Det blev lite mer än vad jag tänkt mig (inte helt ovanligt). Budskapet i denna blogg är emellertid enkelt, det blir mer blogg längre fram, snabba reflektioner kring jobbet, våra samhällsinsatser, ledarskapet, medarbetarskap, ekonomi och hur vi ska klara klimatkrisen och våra särskilt utsatta områden. Integration istället för segregation. Målet är att skriva enkelt och att du som läser detta får något med dig på vägen som du kan ha nytt av. Alla inlägg är för dig och förhoppningsvis så är det något som tilltalar och skapar mervärden.

Trevlig midsommar från Bästkusten !