Synkronicitet, framtidens boende för äldre och hastighet

Jag går emellan med en liten filosofisk text och om framtidens boende för äldre, innan jag lägger ut nästa krönika. När man sänker ambitionsnivån så verkar skrivlusten spira. Tankar, idéer, bilder, möjlig utveckling dyker upp som svampar ur marken.

När jag skulle ladda bilen i Majorna idag var det en lång kö framför Systembolaget innan de öppnar. Efter löparrundan var kön borta. Plötsligt är människorna inte där. Inget syns och inget finns. När man springer förbi personer som sitter, står, joggar, arbetar, städar osv så får man en kort skymt av deras liv och väsen. Ett kort ögonblick på just på denna position. Sedan är de borta. Det är en fascinerande scen, att mötas flyktigt utan att ha planerat något.

Det slår mig att farten och hastigheten, finns som en stark påverkande kraft bakom scenen. Vi som människor utför väldigt mycket som vi inte tänker på. Vi inser nog inte heller hur vi påverkas av hastigheten (det gör jag själv inte) från att göra många saker samtidigt till att vara tidseffektiv och snabb. Det är både bra och dåligt. Till en viss nivå utvecklar det oss, går vi över vår egen gräns så blir utfallet utmattning. Hastigheten ökar år från år och det gäller att hitta sin rytm och få vinden i ryggen.

Varje människa på scenen är unik och nästan alla som man möter har olika budskap. Idag mötte jag en äldre farbror som liksom stod i vägen när jag skulle springa förbi honom vid en grind, så jag saktade ner och han frågade om det gick bra. Det fanns något drag som jag tyckte såg intressant ut. Jag stannade till.

Han kom från Varberg och var här på ett kort besök hos sin dotter. Från det att han och jag gick upp i morse från olika ställen, förflyttade oss på olika sätt, använda tiden på olika sätt och att vi skulle mötas vid just grinden (en passage som tar två sekunder) är egentligen osannolikt. Detta kan man kalla synkronicitet, ett svårt ord som betyder ”iakttagbart meningsfullt sammanträffande utan orsaksmässigt sammanhang”. Inte helt enkelt detta heller. Vad man gör av tillfälligheten är poängen. Den äldre mannen var själv en gammal löpare, gav enastående tips om både knä, chefskapet och se tiden an. Han såg att jag tänkte på annat när jag sprang:) Det tyckte han var bra och rätt för ”lunken”.  Mitt råd till dig är: det finns viktiga vittnesbörd som kan sin sak och den är alltid gratis. Den lilla tiden att stanna upp är så otroligt värdefull och jag är tacksam att jag bromsade in och fick nya insikter.

Tillbaka hemma för att förbereda ett framträdande kring framtidens boende för äldre (fick sista passet med SBB). Det går av stapeln på Elmia som äntligen får slå upp sina portar efter en tuff tvåårig karantän. Där rök nästan hälften av det egna kapitalet liksom många duktiga medarbetare som sagts upp. Att det är på gamla hemmaplanen ger trygghet och glädje. Som vanligt vid sådana här tillfällen är det Stefan Attefall som styr och ställer och det gör han med den äran och säker hand. Elmia Future Living Om tio år är 25 procent av befolkningen pensionärer….(fortsätt)

Idag ligger motsvarande siffra på 17 procent. De över 80 år går från cirka 500 000 till 750 000 personer och är en stor procentuellt ökning. Begreppet pensionär bör förändras eller förpassas till uttjänta ord. Idag är det fyrtiotalisterna som är ”äldre” men dessa verkar leva livets goda dagar. De är relativt ungdomliga, lever aktiva liv, motionerar, umgås, och reser stup i kvarten när det går. Dessutom har många bra ställt.  Om tio år är det femtiotalisterna och delar av sextiotalisterna som lämnar arbetsmarknaden. Där ligger jag själv.

Går det att utveckla nya typer av boende för oss?, typ 55+ boende eller är denna tanke föråldrad eller ett marknadsspektakel. De flesta vill bo varierat med olika människor, hus, upplåtelseformer och ett livfullt stadsliv. Så verkar de flesta resonera, men också att kunna påverka vem man bor granne med eller helst vilka som bor i samma hus. En fråga om trygghet och kontroll. Det ska tilläggas att detta oftast handlar om de som köper sitt boende och då handlar det mycket om lägen, förpackning och prislapp.

Det jag har lärt mig från snart trettio år i branschen är att äldre uppskattar följande:

  • Mycket effektivt och rejält skalskydd, det ska nästan vara som på hotell med kort i hissar, vid in- och utpassering och kameror i trapphus, garage och källare.
  • Stora balkonger är uppskattat i olika väderstreck, liksom bra förvaring som gärna kan läggas utanför bostaden om detta är säkert. Använda ytan till badrum eller extratoalett.
  • Fiber och laddning av elbilar och elcyklar är ett måste och nytt inslag. Detta måste in direkt. Liksom att kunna påverka kostnader för värmen, kylan, el, varm- och kallvatten, sophantering och allt tjänsteinnehåll i bredband, TV och telefoni.
  • Hög grad av valfrihet när det gäller inredning och design. Liksom att det är enkelt med sophantering och återvinning.
  • Trivsamma gårdsmiljöer, lätt att mötas och integrerat i stadsrummet med närhet till service
  • Bra och trivsamma allmänna ytor, co-living, kommer att slå igenom mer de närmaste åren på ett nytt sätt.

Det är nästan samma struktur idag som på glada 1980-talet när jag gjorde de första kundundersökningarna som var ett pionjärarbete inom byggsvängen. Innan dess fanns inga ambitioner att ta reda på kundens uppfattning det visste antingen arkitekten, bolaget eller kommunen.

Det svåra är att få äldre att släppa den billiga och prisvärda oasen, villan (oftast har dessa en stuga också). Därför är förpackningen så viktig. De är så vana vid sitt hus, odlingar, garaget, tekniken och alla återkommande reparationer:) Att bo i en lägenhet kräver aktiva intressen utanför huset som segling, golf, cykel, släkt, resor osv, för annars måste bostadsutvecklaren erbjuda detta. Balders bostadskonceptet Bovieran är i den bemärkelsen rätt tänkt med en fin vinterträdgård i hjärtat av huset. Kanske ska man ta detta en nivå till och erbjuda de boende att sköta anläggningen (mot ersättning) eller att man utvecklar fler fristående växthus utomhus som en trevlig parkdel i anslutning till parkeringen. Alltså mer trädgårdshäng och spontana mötesplatser.

Att gå från villan till en lägenhet är ett jättesteg och då är inte minst ekonomin viktig. Dels att man själv kan styra alla kostnader som man gör i villan och att avkastningen på de pengar man säljer villan för, används till att betala hyra. Då blir det ingen chock och här behövs finansiell rådgivning.

Tittar precis ut och enligt appen från SMHI skulle det öst ner regn efter klockan tre och komma runt 40 mm på bara några timmar. Det kom aldrig något och nu är den nya prognosen, lätt regn idag. Det är en ganska bra strategi. Dåliga prognoser som blir väsentligt mycket bättre överraskar. Väder är verkligen inte lätta att förutsäga trots all teknik, hjälpmedel och kunskaper.  Det visar att förutsägelser bör tas med en stor portion nypa salt och så gäller även framtidens boende för äldre. Plötsligt kommer det en Jobs och då ändras förutsättningarna radikalt. Plötsligt kommer stormen och regnet. Då är det gott att sitta inomhus istället för på en båt i Kattegatt och lyssna på;

Schubert, Trio op. 100 – Andante con moto – YouTube

G. F. Händel, Lascia Chio pianga. Soprano; Julia Lezhneva – YouTube

 

 

Göteborg den 26 juli 2021

 

Thorbjörn