Årskrönika 2021 – en dashboard för reflektion

Varje människa kan precis som bolagen göra ett bokslut och reflektera över året som gått och fundera på vägen framåt. Att planera är visserligen en dygd men risken är att det sällan blir det som man tänkt sig. Det handlar mer om att parera eller fånga möjligheterna i flykten och förstå på vilken väg man är och vilken riktning. Kan man utforma sin egen dashboard eller värdekors är det inte fel.

När året är klart finns ett facit på sätt och vis och då är det intressant att se tillbaka och tänka på det som hänt och vad som låg bakom detta. Det är många okända och samverkande faktorer som påverkar och att försöka förstå detta maskineri ger nyttiga insikter.

2021 håller alltså på att lida mot sitt slut och vi går från Oxen till Tigerns år i det kinesiska horoskopet. Ett år är som yin och yang, både plus och minus. Målet är att plusen ska vara fler än minusen, så ser min tumregel ut.

Här kommer därför min yrkesårskrönika för 2021 som till cirka 80 procent varit ett väldigt bra år med många nya saker och styrda förändringar som föll väl ut. Årets dansas ut i dur (Fotograf är Krister Engström).

 

Bra händelser:

 • Nytt vd-jobb på Familjebostäder i Göteborg som är inspirerande, utmanande och berikande med att förvalta Sveriges vackraste fastighetsbestånd och bästa organisation
 • Gästföreläsare på Chalmers Tekniska Högskola för studenter som pluggar arkitektur
 • Krönikör i Bostadspolitik.se och Förvaltarforum – tackat nej till åtskilliga branschtidningar på grund av tiden
 • Nytt och mycket trivsamt boende i Göteborg
 • Fortsatt utveckla självförsörjande hus, all in, presenterat detta på elbilsmässan mm
 • Bra flyt i skrivandet (veckobrev, böcker, krönikor)
 • Bra renoveringar på Öland – en komplicera och oviss renovering som blev lyckosam
 • Ambitiöst utvecklingsprogram i Göteborg för stadens ledande chefer som inleddes i början av året –berikat väldigt mycket, liksom att ha lärt känna de andra cheferna i staden i sex moduler som varat två till tre heldagar.
 • Utvecklat en ny företagsplan, organisationsjustering och riktning tillsammans med organisationen, plus ökat NKI

 

Dåliga händelser:

 • Tappat en del kompisar (privat och jobb) som även gått ur tiden – väldigt tråkigt
 • Golfen har säckat ihop, står och stampar och blev en katastrofsäsong
 • Svagt idrottsår med dålig löpning, gym och diverse bollsporter
 • Tjafs in i det sista på Vätterhem med Rådhuset och Jönköping (svaga fastighetsaffärer, obefintliga principer) – gott agerat av styrelsen och numera rullar Vätterhem på med Paska som boss – sannolikt Vätterhems mest intelligenta ledare
 • Pandemins begräsningar – gör det svårt att dra igång förnyelse och personliga möten
 • Bättre diet, hålla fast vid det vegetariska

Ungefär så ser mitt yrkesår ut. Bakom dessa punkter finns mycket aktiviteter och energi som utvecklat mig som människa, fast man inte är purung längre. Det är upp till en själv hur man fyller sin tid och utformar sin tillvaro. Meningen skapar man själv. En sak är säker, man kan inte pricka in allt till 100 procent. Tiden är flaskhalsen och det är en fråga om hur man prioriterar sina dagar.

Långa dagar och koncentration krävs för att vara en ledare som får andra att utvecklas och skapa goda förutsättningar för förnyelse och initiativ. Kulturbygget tar sin tid. Konsten är att skapa en god balans mellan olika delar. Träning, familj, jobb, vänner, undervisning, skrivande, natur och så vidare.

Att göra en förutsägelse för 2022 har därför sina risker så denna gång får det bli ett ord som slår an tonen. Kvalitet.  Inte så där jätteroligt ord direkt. Betydelsen är däremot viktig, att utveckla det befintliga och inte starta nya saker. Förädla och konsolidera det som finns och göra detta bättre. Jobba med kvalitet och en god balans mellan livets olika områden samt fortsätta att lära nytt. Undervisningen är rolig på det sättet, att man faktiskt lär sig mer genom att undervisa än att plugga och vara student.

Detta var blogg nummer 500 (litet jubileum av envishet) på cirka tio år. Målet är ett inlägg i veckan sedan 2012 och det fungerar fortfarande. Det är jag glad över och det har krävt tid, pengar och engagemang. Bloggen har förändrats helt tre gånger och nu blir det en snygg uppdatering i januari 2022. Nu i jul är det över hundratals som är inne och läser varje dag och det verkar fortsätta att öka – det ger bränsle att fortsätta att skriva.