Volodymyr Zelenskyj är dagens Winston Churchill.

Ära åt Ukraina – nu och för alltid.

Efter en månads fruktansvärd terrorkrig mot oskyldiga människor och bestialiska attacker utan respekt för människoliv så har kriget kommit till en vändpunkt.

Den ryska inversionen är så inkompetent genomförda att man nästan inte tror sina ögon. Redan från början var min övertygelse att ryssarna är svaga på anfall och starka på försvar. Det ligger i toppstyrningen (diktaturen) att inte kunna fatta självständiga beslut eller anpassa sig till terrängen. Har generalen sagt rätt fram så det så – oavsett vad som står i vägen. Denna statiska disciplin är både överspelad och helt otidsenlig när målen är rörliga och kräver flexibilitet. Dessutom är det ryska samhället genomsyrat av lögner, korruption och avsaknad av tillit som gör att ingen litar på någon. En sådan skräckkammare söndrar laget och krig handlar om lagarbete, tillit och koordination. Ett sådan mentalitet kan bara försvarar sig mot en riktig fysisk yttre fiender. Ingen illusionsvärld. Att dessutom anfalla ett broderland där man har massor av släktingar, relationer och kontakter är så imbecillt det kan bli. Stridsmoralen har inget varför och sjunker som en sten. Det är ungefär som om vi skulle börja bomba Åland eller Finland utan att fatta varför. Lögner kan aldrig motivera stridshandlingar. Människor är kloka och tänker själva.

Idag ligger mängder med satelliter ovanför och skickar väldigt bra underrättelser hur saker kan attackeras och slås ut. Här har säkert amerikansk hjälp bidragit till att effektivisera Ukrainas resurser så att man får ut max med de vapen och försvar som man har. Liksom att Sverige och andra länder faktiskt skickar vapen. Det är viktiga handlingar och signaler. Även Anonymous som är en löst sammansatt grupp av nätaktivister och hackers ska heller inte underskattas. Cyberattacker är minst lika viktiga i krig som ammunition. Liksom att Teslas Elon Musk hjälpt till med satellitinternettjänster från Starlinks som ger bredband och kommunikation.

På något sätt väcker detta krig ändå hopp. Krig förefaller hopplöst omodernt. Detta krigsutbrott har förenat allt ifrån Ukrainas olika landsdelar till EU, Nato, FN, Väst och nästan hela världen mot dessa krigshandlingar. Ryssland har gjort ett monumentalt och historiskt strategiskt misstag som bottnar i uppblåst nonchalans och hybrids som går före fall. Idag är man paria och deras ekonomi är sönderskjuten. Sanktionerna biter gradvis och det är som ett läckande fartyg som hela tiden tar in lite vatten utan att få ut detta. Krig har alltid handlat om ekonomi och pengar de senaste två tusen åren. Har man ingen krigskassa och enorma brister i logistiken så sjunker kraften när självbilden raseras. Att slå mot deras export av olja, naturgas och mineraler är utmärkt liksom att stänga av finansiella flöden och frysa tillgångar. Här har världens olika länder uppträtt fantastiskt även om det är svårt att strypa all ekonomisk aktivitet i stora nationer. En smärtsam insikt för tyskarna som hela tiden trott på idén – demokrati genom handel. Till och med draken Kina vågar inte trampa fel i detta minfält och att dra på sig sanktioner. Joe Biden är kanske inte Amerikas bästa president direkt men i denna historiska situation är han mästerlig. Han agerar resolut, avvaktar men agerar och uppträder enande. Hans tal är tydliga och även här har ryssarna missbedömt hans inre styrka. (248) USA:s president Biden: Stopp för ryska skaldjur, vodka och diamanter – YouTube Tänk om Donald Trump varit president nu – det är sannolikt världens smala lycka.

Hela denna ryska operation liknar alltså ett haveri. I krig gäller försörjningslinjer, en utmärkt logistik, kunskap om terrängen, att använda rätt vapenslag i rätt ögonblick och inte minst den civila uppbackningen som sannolikt är den viktigaste punkten. På punkt efter punkt har Ukrainas armé lyckats skada den ryska armén på ett systematiskt sätt. Här kan man verkligen prata om heroiska uppoffringar av Ukraina med mod, stridsmoral och intelligens. Dessutom är Ukraina Europas näst störst land på över 600 000 km2, så det krävs enorma trupprörelser och tillgång till drivmedel och mat på sådana väldig ytor. Logistiken är enorm och kan man slå ut denna så är mycket vunnet. Ryssland har världens nästa största militära kapacitet och med deras dimridåer är det svårt att veta om de satsar allt på ett kort eller gör en lögnaktig reträtt som målas upp som en seger.

I allt detta virrvarr så har en person Volodymyr Zelenskyj stigit fram som den moderna Winston Churchill. En närmast osannolik person som är 44 år och gör allt rätt. En jurist från Kievs nationella ekonomiska universitet men som aldrig arbetat som jurist. Däremot har han en lång karriär bakom sig som komiker och är mest känd för sin ledande roll i produktionsteamet Kvartal 95 som medverkat i en mängd olika filmer och TV-shower. Att Zelenskyj spelat rollen som president i TV-serien ”Folkets tjänare” och sedan blev president på riktigt utan någon politisk erfarenhet är udda. Det blev dessutom en jordskredsseger 2019 när han i andra valomgången fick 73 procent av rösterna. Se serien om honom på SVT Play: https://www.svtplay.se/video/34609608/zelenskyj-mannen-som-stod-upp-mot-putin

Hans linje var att slutföra kriget i Krim och Donbass och hitta konstruktiva lösningar. Dessutom tror jag han insåg Putins nonchalans och ville omgående knyta Ukraina mycket närmare EU och Nato som en garanti för de ryska aggressionerna som sedan blev verklighet. Han såg säkert allt detta väldigt tydligt och har också rustat landet. Innan kriget låg Ukraina på 23 plats över de länder med bäst militär kapacitet. I samma nivå som Polen och Sverige. https://www.globalfirepower.com/countries-listing.php

Säkert är det denna upprustning som nu betalar sig sedan Rysslands annektering av Krim 2014. Det Putin är livrädd för är friheten hos människor och ett demokratiskt samhälle som utmanar det ryska förstelnade systemet. Liksom konkurrensen av olja och gas från Ukraina.

Det som verkligen imponerar med Zelenskyj är hans övertygelse, mod och sanslöst goda kommunikation med sina egna invånare och andra länder. Han uppträder enkelt, talar som påverkar rummen han är i och kan uppträda inför kameran med äkta budskap. Jag tror att han strävar efter att skapa den totala kontrasten till Kreml och deras diktatur. Han står för frihet och jämlikhet samt kan tala till ryssarna på deras eget modersmål. Sådant biter och berör känslor. Dessutom tar han tid att tala i olika parlament trots att han själv befinner sig på slagfältet. De bygger band och solidaritet. Prata om nätverksbyggare under existentiella former.

Att nu ryssarna kört fast vittnar om hur väl Ukraina hanterar information, kommunikation, mobilisering och hela tiden har ett tydligt mål – ett öppet och fritt Ukraina. En total kontrast till Rysslands diktatur. Trots det enorma övertaget i vapen och storlek på armé. Nu fortsätter lögnerna och förhoppningsvis så fortsätter världen med tunga restriktioner och att jaga Putin för hans krigsbrott på tusentals oskyldiga människor. Han ska spärras in resten av livet. Att Ukraina till och med kan rycka fram nu, måste ge så mycket energi i systemet samtidigt som ryssarna tappar lika mycket energi. Ukraina är underdogen och när kriget pågått i över en månad förstår alla att ryssarna har misslyckats och det förstår även soldaterna som nu behöver gräva ner sig.

Om Zelenskyj överlever detta krig (har hittills överlevt minst tre mordförsök) blir han Europas viktigaste ledare. Den rollen äger han. Nu kör han äkta vara och med sin erfarenhet från film så går han igenom rutan. Han är på plats, närvarande, kommunicerar, agerar och har ett lag omkring sig som sköter sina specialuppgifter. Han snappar snabbt upp saker och förmedlar detta på ett lysande sätt. Senast när svenska hamnarbetare inleder blockad mot ryska fartyg, så slog han upp detta. Staben runt honom verkar vara fantastisk. Sådant ger hopp och mod att ställa upp för sitt land. Kriget vinns genom civilsamhällets uppbackning och inte hur många missiler som kan förstöra hus och städer.

Det är bara att lyfta på hatten och säga att Ukraina är fantastiska. Vilka heroiska uppoffringar och kämpar. Vilket land. 44 miljoner människor. En fjärdedel av befolkningen på flykt i sitt eget land och tio procent har tvingats fly till grannländerna. Mina tankar går till dessa människor och inte minst Mariupol som saknat el, vatten, värme, mat och som bombas sönder och samman under flera veckor. Får jag tillfälle en dag i livet så ska jag åka dit som frivillig och hjälpa till med återuppbyggnaden och undervisning.

 

Slava Ukraini !