Den första helhetsbilden av att bygga ett växthus

Att köpa ett växthus, den idén ligger nog och gror i mångas sinnen under lång tid. Nästan alla ser lyckliga ut när växthus kommer på tal. Saliga. Den ligger på prioriteringslistan hos alla jag mött. Jag förstår precis varför och den här bloggen är ett försök att beskriva vad det faktiskt kostar och hur lång tid monteringen tar. Till att börja med är det nödvändigt att faktiskt besöka en riktig utställning och se hur de olika växthusen tar sig ut i verkligheten. De stora, vinklade, de som står på mur, de mindre, färger, arbetsytor osv. Jag kan rekommendera Willab Gardens i Munkedal som har alla modeller uppbyggda och där man verkligen får en rätt förståelse och känsla. Ett växthus kostar ungefär noll i drift medan en pool är Ebberöds bank i alla dimensioner. Dessutom är det inte hållbart att fylla på med flera kubik ideligen.

Vid själva köptillfället i Munkedal är säljarna väldigt svaga och svävande kring montage, kostnader, grundläggning, tider, materialbehov och leveranser. Hjärtligheten är god men inte kunskapen. Ingen verkar själv ha byggt ett växthus vilket är ett stort minus. En klar kvalitetsbrist i kundåtagandet av Willab Garden. Bolaget är ett skickligt design- och produktionsbolag. Förståelsen för kundens behov, frågor och situation lyser med sin frånvaro när jag överför flera samtal i den långa kön. Service finns kring bygglov, anmälningar och annan administration. Däremot inget kring reklamation, anvisningar på film, reservdelar osv. Det praktiska. Hur.

Nåväl, vi köper till slut ett normalt växthus som heter Greenroom Classic på 15 kvm med odlingsutrustning som kostar 68 000 kronor med olika rabatter. Leveranstiden sätts till cirka 6-8 veckor och den flyttas fram vid ett tillfälle och totalt blir det tio veckor från beställning till leverans. Det mesta av växthuset tillverkas tyvärr i Kina och det innebär leveransstörningar. Skälet är kostnader, föga förvånande. Det går att hitta mycket billigare men definitivt inte bättre.

Willab Garden står för utkörning och tiderna är exakta. Här är man bra. Logistiken är exakt och påminner om en mästerlig tillverkningsprocess. Kan man inte ta emot godset på exakt den dagen så kör annan distributör ut detta.

När väl paketet kommer så är det stort. Totalt 800 kg i två mycket stora paket. Säg längder på drygt 5 meter och det ska stå stadigt och inte utsättas för regn eller väta. Här behövs rätt ytor och att vädersäkra. Rejäla paket minst sagt. Vid leveranstillfället ska man dessutom kontrollera att alla delar är med, vilket är helt omöjligt. Dels vet man inte var bruksanvisningen eller följesedeln ligger och dels skulle det ta timmar att lägga ut alla delar och titta igenom leveransen. Det går alltså inte att veta om man får rätt saker eller inte, vilket är negativt. Processen att reklamera och ersätta delar gör en med ens trött. Det är bara att hoppas att man har en hög kvalitet och god leveranskontroll.

Till att börja med så finns följande dokumentation när man väl tar sig in i paketen.

  1. Bruksanvisningen som är på 62 sidor (filmer saknas)
  2. Bruksanvisning såbädd och hylla, 11 sidor
  3. Fönsteröppnare, 2 sidor
  4. Kompletterande text, 8 sidor, där allt som behövs och inte ingår beskrivs.
  5. Leveranskontroll-dokumentet, 1 sida kommer fram längst ner.
  6. Följesedel

Det är en omfattande dokumentation. Alla som byggt ihop ett vitrinskåp från IKEA, kan multiplicera detta med 50.

Följande delar ingår i ett växthus – Green Room Classic. Ett normalstort växthus.

  1. 152 byggdelar som ska sammanfogas och är i aluminium. Detta är växthusets byggdelar.
  2. 44 stycken glasrutor där de längsta är nästan två meter
  3. 147 paket som innehåller 711 skruvar, muttrar, brickor, gängor, dragstänger etc

Så långt innehållet. Det är omfattande och bara alla skruvar och gängor kräver en egen kartonglåda.

Det första som jag rekommenderar är att noga välja en plats för växthuset och prata med grannar. Växthuset är inte bygglovspliktigt när det inte är över 15 kvm. Däremot är instrålningen och närhet till vatten, el och annan placering viktig.

När du väl bestämt plats så behöver du gräva ut och fylla på med olika bärlager som stenkross, grus, stenmjöl och sand samt matjord. Räkna med minst 15 ton totalt. Bärlagret ska dessutom bultas ihop så att det är tätpackat. Green Room Classic är stormsäkert och det innebär att man gjuter fast grundstommen i sex rör som är nergrävda. Dessa ska placeras exakta på millimetern. Alltså sockeln ska var fastgjuten i plintar. Köper man hela denna tjänst så ligger det på cirka 35 000 kronor. Gör man det själv så kostar det cirka 15 000 plus ett omfattande arbete. Rekommendationen är att köpa tjänsten av en markentreprenör. Markförhållandena är alltid ovissa och det kan finnas stora stenar som är extrem komplicerade att få bort och det behövs olika maskiner, skopor och lastare. Gamla rör är andra fallgropar. En ordentlig grund är förutsättningen för ett bra växthus. Att hyra grävare, lastare, hämta grus, forsla bort massor och väga av så att det är slätt och jämnt för sista lagret, marksten som är golvet i växthuset tar ordentligt med tid.

Steg ett, innan man gör något är att lägga ut alla delar på gräsmattan efter byggordningen. Nu kan leveranskontrollen ske. Alla delar är extremt bra märkta. Både på emballage och på delarna. Suveränt. Allt har en identitet. Det är förvisso mycket emballage och plast som tar tid att ta bort och slänga.

I paketet finns några verktyg. Typ monteringsmejsel, gummiklubba, gummilister (hundratals meter), insexnyckel, hylsnyckel, glaslyft osv. Men det viktigaste saknas. Du behöver vattenpass, vinkelhake, byggställning, stegar, måttband, spännband, saxar osv. Detta måste man berätta om tydligt. Att införskaffa rätt saker kräver nya kostnader och tid. Detta är otydligt och denna information skulle man få direkt vid köptillfället.

Hur lång tid tar det då egentligen att montera ett växthus?

Montaget kräver minst två personer. Det går inte att göra detta ensamt. Så här är vårt facit:

Dag 1: Montera och gjuta sockeln. Allt montage sker i aluminium så det är exakta mått och materialet är vasst. Resa hörnstolpar, dragstänger och stommen. Innan har vi lagt allt i den ordning som ska byggas. Jag rekommenderar alla att gjuta fast växthuset om man vill ha det under lång tid.

Dag 2: Bygga väggprofiler och takkonstruktionen där fönstren ska ligga. Mycket skruva och fixera rätt.

Dag 3: Placera, sätta dit och lägga på alla glasrutor som är 4 millimeter säkerhetsglas.

Dag 4: Montage av takfönster och fönsteröppnare tak samt sätta upp alla gummilister och plastlister som tar evigheter.

Dag 5: Montage av dörrar, stuprör, nockdekor (skjutdörrar med lås är i det närmaste omöjligt).

Dag 6: Montage av odlingslådor och inredning

I vårt fall så var det jag och sonen Gustaf som körde på. Cirka 10 timmar per dag. Gustaf som är spelutvecklare och van vid tredimensionella figurer och ritningar ledde projektet med sina 26 år. Vissa avsnitt var oklara och nästan omöjliga att förstå. 90 procent väl illustrerat och pedagogiskt. Resten ytterst svårt. Monteringsanvisningar skulle göras digitalt och som inspelade filmer. Supporten är obefintlig. Man behöver ha mjuka leder och kunna ligga på knä ofta eller upp och ner.

Två personer gör alltså montaget på sex dagar. Så här efteråt skulle vi kunna effektivisera till ungefär tre dagar, men det gör man definitivt inte på första upplagan om man inte är snickare eller byggare. Det är en stor fördel om vädret är med i och med att man har alla delar utlagda och när fönstren ska sättas dit. Fönstren är tunga och kräver upp och ner på stegen. När allt är klart, så återstår det att fara till återvinningen med minst en kärra fullt med material.

Summa summarum:

Ett växthus kostar alltså cirka 70 000 kronor ovan mark. Till detta kommer cirka 35 000 kronor för markarbeten. Arbetstiden för två personer cirka 6 dagar. Köper man monteringen uppskattar jag denna till cirka 30 000 kronor. Willab Garden har partners som sätter ihop växthus. Införskaffning av verktyg och annat tillbehör cirka 2 000 kronor. Köps allt in så är växthuset uppe i 140-150 000 kronor för 15 kvadratmeter vilket gör 10 000 kronor per kvadratmeter vilket är dyrt.

I vårt paket var en väggprofil i fel färg. Vi körde ändå. Att börja byta och vänta skulle förlänga monteringen eftersom man måste vara två inkörda personer. I övrigt var allt material med. Leveranskontrollen var utmärkt. Monteringsanvisningarna godkända. Tio procent bristfälligt och vid viktiga moment. I vissa paket låg fler olika delar vilket var svårt att förstå.

Vad det värt mödan? Ska man köpa ett växthus och är priset rätt.

Svaret är ja. Växthuset kostade oss drygt 110 000 kronor och cirka 6 arbetsdagar för två personer, men vi hade det riktigt skoj och mycket arbetsglädje. Om det står där i 30 år så är avskrivningen inte mycket att bråka om. Däremot påverkas kassaflödet omedelbart och där rök annat, värdens kos. Det var emellertid superfina dagar och när väl växthuset är på plats så är det en fröjd och ögonsten. Liksom innehållet, att själv kunna odla sina växter, grönsaker och örter. Jag garanterar också att du får pengarna tillbaka om du skulle sälja huset. Ett växthus höjer värdet och är dessutom ett jättefint uterum för samvaro och rekreation. Det är en go värme och fönsteröppnarna innehåller bivax i sina cylindrar och stänger fönstren vid 16 grader och öppnar de max vid 25 grader utan någon el eller annan tillförsel. En genial brittisk uppfinning.

Alltså, kör men stressa inte. Det går och under tiden har ni det väldigt trevligt och klurigt! Det är inte lätt och det kräver minst två helger på raken så att man är uppe i det. Kvaliteten i byggdelarna är mycket höga och produktionsapparaten är suverän. Allt är märkt i minsta identiteter. Logistiken är överstyv. Bristerna är säljtillfället, inget helhetsåtagande och svävande svar liksom supporten. Det blir en svag fyra av fem. Däremot är kundnöjdheten fem trots allt:)