Vi blir det vi tänker

Kan man uppnå sina drömmer med hjälp av bara sina tankar?  Absolut om man också gör handlingarna som kommer av tankarna. En annan poäng är att ha en strategi för hur man hanterar sina positiva och negativa tankar.

Det är på en skön löparrunda som vi börjar pratar om hur man gör för att styra sina tankar och sätta vissa på kryddhyllan. Jag minns själv när boken Inlärningsrevolutionen av Gordon Dryden och Jeanette Vos (Brain Books, 1994) kom ut som verkligen öppnade mina ögon för hur man blir bättre på att tänka och lära sig på nytt sätt.

Frågan är alltså; kan man styra sina tankar ungefär som du ”styr” vad som ska hända imorgon. Det är klart man kan, såklart , även om annat också dyker upp. Tyvärr är det få som aktivt jobbar eller tränar sina tankar och förstår hur mycket dess påverkar våra liv. Oftast ägnar man inte styrningen av tankar någon fundering överhuvudtaget utan man är helt uppe i aktuella tankar som pockar på hela tiden.

Det krävs faktiskt väldigt lite, för att styra upp sina tankar och till på köpet få ett hälsosammare liv och komma ur negativa svårigheter.  De finns fyra saker att börja med:

  • Tankarna söker sig främst till det som är negativt och inte är bra – här kan man fastna i evigt ältande och här behöver man stänga av. Lättast är att göra något annat, så att sinnena luras lite och börjar tänka på annat. Alltså aktivitet även om man är ledsen och trött. Man ångrar aldrig en sådan aktivitet, typ bio, promenad, bastu, kurs eller svamp etc.
  • Om du skulle skriva din egen deckare, behöver du ett grymt fokus och tänka fram och tillbaka på storyns handling och målgång. För att styra dina tankar behöver du ha en motsvarande önskan eller dröm som stämmer överens med din person. Ett fokus som du eldar på då och då och aldrig släpper. Det spelar ingen roll om visionen är lite grumlig eller flummig. Huvudsaken är att du har någon fixering som du kan känna i kroppen.
  • Vissa människor behöver ett varför, vissa väntar och andra skriver ner det. Frågan handlar om vem som kör. Många blir onödigt passiva av normer och normalitet styr de flesta. Vi försöker smälta in, tona in och anpassa oss till konventionerna. Att sticka ut kan förefalla udda eftersom det är så få som gör detta. Det är obehagligt och osäkert. Jag tror faktisk detta hindrar mångas drömmer och begränsar oss på ett helt fel sätt. Att våga gå sin egen väg ger kvalitet i tankarna. Det är också en fråga om mod att välja sin egen frihet.
  • Tankar är handlingens ritning. Det vi gör (med undantag av impulshandlingar) har vi tänkt innan, kanske flera år innan. Det går att förstå en människa genom att titta på vad personen gör och sedan backa in i tankarna. Tiden ger också förståelse.

Det kluriga med våra tankar är att de kopplas till våra sinne och känslor. Det innebär att om jag känner mig dålig i en situation så blir dessa tankar starka och återkommer om man inte sätter ner foten.  Visst, det är inget fel att reflektera över något som gått fel eller blivit negativt.  Däremot gör de flesta fel här. Det tuggs om helt i onödan och energi går upp i rök och annat tillåts inte komma fram. Vi bekymrar oss och möjligheterna kommer inte upp på radarn.

När man inte ger negativa tankar utrymme så upplöses dessa. Detta är att styra tankar. Man skulle kunna säga att man distraherar vissa tankar och så försvinner dessa av sig själv. Om man inte är medveten kan vissa destruktiva tankar ta kommandot och då blir det jobbigt, jobbigt på allvar. Inget kul överhuvudtaget. Rakt ner i källaren. Här behöver man oftast hjälp av andra för att komma upp på spåret igen.

Här finns ett reellt val att göra. Att stänga igen och fokusera på annat område. Inte överbelasta utan flytta över. Jag sticker ut och springer och tänker på min träning. Jag flyttar fokus och detta bestämmer jag själv. Kommer tankarna åter i spåret så är det enklare att få bort dessa. En dålig chef brukar inte sällan vara upphov till många problem. I mitt liv har jag valt att sluta och gå vidare eller gjort saker som skingrat det negativa som hjälpt.

Tankarna reflekterar vem man är. Därför är det bra att lyssna på sina tankar och gå bakåt för att förstå sin egen profil eller natur. En ökad självkännedom ger också styrka att sopa bort de dåliga tankarna när man kan värdera situationer lite bättre. Jag tror att bra självkännedom medför att man inte dömer sig själv lika hårt utan mer bejakar det man gör bra. Det är inte hela världen att jag gjorde fel. Jag gör om och så lär jag mig något och får en hälsosam distans till mig själv.

Däremot händer det en rolig sak och den låter jag få flyga hur länge som helst. De positiva sakerna får alltid carte blanche. De ger nya tankar och bra energi.

Avslutningsvis kan man säga ett positiva tankar är energi och negativa tankar dränerar oss människor på kraften. Avsluta de negativa ganska omgående genom att göra saker. Självkännedom och egen vision, gör att vi inte dömer oss så hårt utan kan snabbt studsa tillbaka. De som tränar tankarna kan bli mycket bättre att helt dirigera dessa strömmar när och hur man vill.

 

 

Göteborg den 14 januari 2023