Yggdrasil – det nya sol- och vindträdet

Plötslig kommer något helt överraskande som man inte alls är beredd på. Det brukar kallas off guard och så är de verkligen med detta sol- och vindträd. Kortfattat så är detta lövfria träd en stålkonstruktion på cirka tio meters höjd och lika stor bredd. Denna konstruktion bär upp 30 stycken vindturbiner som har lika många solcellsblad under knopparna. Vindturbinerna kan fånga vinden från alla riktningar och tar upp vind redan från 2,5 meter per sekund. Det speciella är att turbinerna inte låter något utan är i det närmaste ljudlösa på grund av magneter som roterar. Sammantaget genererar trädet 10 kWh som direkt kan användas för lokal förbrukning i våra tvättstugor, gatubelysning, trapphus, källare, hissar, laddstolpar och fläktar. Det första trädet försörjer en tvättstuga och vi har ett batteri i elskåpet i dagsläget som lagrar energi. Här finns mer möjligheter för mer lagring.

Vi bedömer att varje träd kan genererar 30-40 000 kWh per år. Bedömningen är att anläggningen går på halvfart dygnet runt. Varje turbin kan leverera 0.3 kWh. Solcellerna har mer en kosmetisk del i detta träd. Trädets investering ligger kring en miljon kronor och med dagens elpriser så är återbetalningstiden cirka 6-7 år. Säkert kommer priserna på Windtree som är deras marknadsnamn att sjunka och slipper vi markarbeten och kan bygga enklare konstruktioner så kan vi sänka kostnaden med minst en tredjedel. Exempelvis att sätta turbinerna på en ställning på våra tak. Produkten kommer från Frankrike och har monterats av tre fransmän. Intuitivt så gillar jag idén och deltog i beslutet. Initiativtagaren är teknik- och specialistchefen på Familjebostäder. Leveranstiden var inte blixtsnabb och är väl den trånga sektorn. Slogan är Sveriges största och Göteborgs första :). Invigningen sker den 31 januari i Eriksbo mellan 15.00 – 17.00. Välkommen!

Vad är det då som är så överraskande?

Trädet är något konkret, lätt att ta till sig och står för något trevligt. Energifrågan är central och att kunna producera lokalt för lokal användning ligger i tiden. Att då kombinera detta och till på köpet göra en konstnärlig installation är smart och borde slå an. Och så blev det verkligen fast på ett sätt, som ingen av oss kunde föreställa sig.

Gensvaret är ofattbart brett och riktigt intressant. Jag postade en pytteliten Linkedin inlägg om trädet och det har visats för 76 000 och 1 000 har gillat och hundratals kommentarer både i inlägget, i min inbox, mail och diverse ompubliceringar. Någon sådan viral succé har jag aldrig sett maken till under mina år på denna plattform. Trots mina inlägg som Sveriges bästa hyresvärd, helt återbrukad lägenhet, stadsdelsutveckling för 1000 nya bostäder, när jag bytt jobb, självförsörjande hus, förflyttningar från Polisens lista, mobilitet, integration, alla krönikor, föreläsningar, bästa medarbetarbetyg,  energirekord, ledarskap, resor och oändligt mycket annat. Inget har ens varit i närheten av detta träd.

Utöver detta så har vanlig media varit enormt intresserad. Minst ett tiotal specialmedier har redan publicerat, lokal- och regionalmedia har intervjuat och publicerat, SVT och P4 har sänt samt så klart branschmedia och för att nu inte glömma alla kollegor i staden och i bolaget. Allt går också med blixtens hastighet. En slags digital epidemi rasslar bara till och här gäller det att var extremt snabb och svara. Då kan man också få ut budskapet samt lägga till nya hållbara saker som vi gör när vi syns i strålkastarljuset. Snabbheten är förbluffande.

Vad hände alltså och varför?

Min tolkning är att det finns en djup frustration kring klimatet, en djup oro och snudd på ångest. Klimatarbetet har fått sig en törn i kristider och i de stora klimatkonferenserna under FN:s vingar Cop 23 osv är det mest bråk om pengar, ansvar och att vi inte når målen. Känslan är att det går åt fel håll trots väldig bra satsningar från näringslivet och andra sektorer. Vi vet inte riktigt hur vi ska påverka eller bidra. Vi gör det vi kan – sorterar, sätter solceller, köper elbil och sparar energi efter bästa förmåga. Kanske flyger minde, köper mindre och sparar vatten. Men ändå…temperaturen ökar och klimatkrisen förvärras.

När det då kommer något relativt enkelt, konkret, begripligt och en välkänd symbol, som gör något bra för klimatet, så öppnas dammluckorna. Det finns så mycket kraft (som består av oro, energi, ångest) som behöver kanaliseras och det bör alla beslutsfattare inse. Att omgående börja ett nytt grönt samhällsbygge där alla kan hjälpas åt och synliggöra detta på ett kommunikativt sätt. Här finns kanske en ny utopi eller vision. Att fastställa tio mål och redovisa utfallet och allt som sker. En slags folkbildning och mobilisering. Allt ifrån att förenkla bygglov, acceptera solceller på alla tak, att man enkelt kan sälja överskottsel på nätet, incitament för elbilar och tunga elfordon när det gäller framkomlighet på vägar och rusta befintlig järnväg så att mer gods kan ta denna klimatvänliga väg.

Staten själv bör fokusera på storskalig forskning och utveckling av vätgastekniken för att snabbt kunna lagra energi. Liksom att lagstifta att detaljplaner och processer kring storskalig vindkraftsverk inte får ta mer än tre år. Dessa två områden vid sidan av at bygga små modulära kärnkraftverk skulle kunna rädda energibehovet och här krävs tungt ledarskap och peka med hela handen. Klockan tickar, det finns inte obegränsat med tid för årslånga utredningar och byråkratiska kvarnar som inte bidrar med något. Ekologin har egna fysikaliska lagar och dessa går inte att reparera.

Inom de närmaste tio åren ökar behoven av energi så kopiöst mycket att det det är bråttom att ställa om till en fossilfri energiproduktion och elanvändning av bilar, hus, fabriker och matframställning för att klara klimatet.

Det här trädet, är åtminstone en pusselbit i att producera lokal energi för lokal användning. Maximal cirkulär ekonomi. Jag tror att det är detta som de flesta känner intuitivt precis som jag själv såg det. När något sådant uppstår, det överraskande genomslaget, så finns en grym innovationsmöjlighet som vi behöver bearbeta och slå mynt av. Här finns en åder som vi kan utveckla efter utvärdering. En fantastisk möjlighet och signal från väldigt många människor. Nu kör vi!