Året har präglats av den försenade lågkonjunkturen som blev ett tufft faktum under 2023.
För oss som bostadsbolag innebar det att våra räntekostnader ökade med 65 mnkr, en ökad tjänsteinflation på cirka 25 mnkr och påtagliga taxehöjningar för fjärrvärme, vatten och avlopp, avfall, löner och så vidare, på ungefär lika mycket. Våra hyreshöjningar som på årsbasis blev lägre än tre procent täcker inte på långa vägar dessa kostnadshöjningar. Vi försöker effektivisera verksamheten, hålla hårt om inköpspengarna och är ytterst aktsamma med bemanning och rekrytering. Det goda i dessa tider är att vi har allt uthyrt och inte har fått några vakanser. Jag tycker inte för inte, att vi har Sveriges absolut vackraste fastighetsbestånd som är en kulturskatt och en förmån att få förvalta och utveckla.
När det gäller vårt resultat så budgeterade vi för 70 mnkr och ett kassaflöde på samma nivå. Kassaflödet har vi klarat men inte resultatet som är minus 29 mnkr efter finansiella poster. Orsaken är nedskrivningar i hundramiljonersklassen, närmare bestämt 109 mnkr som slår direkt på vår resultaträkning och blev mycket större än vad vi hade med i vårt värsta scenario. Vi har redan tidigare haft nedskrivningar av våra nyproduktioner så det visar på vikten av lägre produktionskostnader framåt i alla våra nya hus. När marknaden vänder så återförs dessa värden åter till bolaget.
Hela fastighetsbeståndet har numera ett samlat värde på 30 mdkr och lånen uppgår till 7,2 mdkr. Det innebär att vi har en justerad soliditet på 60 procent. Bolaget omsätter drygt 1,7 mdkr och det mesta av våra resurser återinvesteras i våra fastigheter och kommer våra hyresgäster till del. Vi har ytterst begränsade vinster i relation till andra bolag.
Ser vi till bolagets samlade verksamhet så är det ett blandat utfall. Bolaget har sex målsättningar som gäller fram till 2027 och för respektive år. För medarbetar-, klimat- och ekonomimålet så når vi målen. När det gäller kundmålet och produktmålet går vi framåt och når nästan målen men inte fullt ut. För utvecklingsområdesmålet står vi still och når inte målet. Våra mål är konkreta, mätbara och mäts av externa företag.
Under året har vi drabbats av en tragisk hissolycka som verkligen påverkat organisationen och satt fokus på förebyggande insatser, att stärka vår fastighetsägarroll och krav på entreprenörer. I övrigt har vi varit relativt förskonade från sprängningar, skjutningar och större gängkonflikter. Däremot har vi haft relativt många bränder i fastighetsbeståndet, där lyckligtvis ingen människa kommit till skada.
Vi har också jobbat med en större organisationsutveckling i både ledningsgrupp och tillsammans med de fackliga organisationerna under nästan hela året. Bra och konstruktiva tankar om hur vi tillsammans ska stärka Familjebostäder, där bra ska bli bättre. Att vidareutveckla och ta utvecklingen stegvis. Hela detta paket kallar vi steg två och avser nästan alla funktioner på huvudkontoret. Nästa fas är att utveckla arbetssätten och samarbetet inom förvaltningen och till andra avdelningar. Ett större arbete som kräver samarbete, involvering och en gemensam bild av vad vi vill uppnå.
Arbetet i våra utvecklingsområden har tagit flera steg framåt. I Bergsjön är hela organisationen på plats och gör verklig skillnad. Vi har ett nytt samarbete, det så kallade Handslaget tillsammans med Saab och Balder där vi ska uppfylla tre konkreta målsättningar som handlar om sysselsättning, behörighet till gymnasiet och att ta emot feriejobbande ungdomar. I Tynnered har samarbetet med Bostadsbolaget, Stena och Volvo utvecklats vidare, och tillsammans med Poseidon arbetar vi bland annat med trygghetsvärdar.
Ser vi framåt, så har vi mindre resurser 2024 att använda. Vi har lagt en ansvarsfull budget, en finansierad företagsplan och avvägd investeringsbudget. Investeringarna går ner och dras ut i tid. Vårt ledord för året är samarbetsåret vilket innebär att vi ska utveckla våra gränssnitt, interna processer, effektivitet och tillvarata varandras kompetenser. Fokus är att förbättra våra inköp, spara pengar, stärka den ekonomiska uppföljningen och genomföra organisationsutvecklingen. Vi har också valt att positionera oss i luckan; miljö och klimat. Vi ska driva dessa frågeställningar i branschen och ha ett systematiskt miljöarbete som fokuserar på praktiska handlingar och bidra till Göteborgs Stads ambitiösa miljömål. Vi ligger långt fram när det gäller återbruk, mobilitet, IMD, utemiljö, biologisk mångfald, delning, driftsoptimering och avfall.
Det har varit ett tufft och spännande år som både gett och tagit. Jag vill verkligen tacka styrelsen, koncernen och kollegor, alla fantastiska chefer och medarbetare som verkligen gör skillnad. Detta ser jag själv när jag är ute och jobbar en dag i veckan i vår stora verksamhet. Ett grymt jobb för att göra det bra för de som vi är till för, göteborgarna. Vi vill också se oss som göteborgarnas vardagsrum med allt vad det innebär.
Göteborg den 22 januari 2024